Доколку сакате да го подобрите растот на вашите јагоди користејќи природни методи, најдовме водич како да го направите тоа.
Ви претставуваме рецепт за домашно ѓубриво од јагоди кое не само што е ефикасно, туку е и лесно достапно и евтино. Пробајте го овој докажан метод и уживајте во големи и вкусни плодови од вашето омилено овошје.
Многу одгледувачи се жалат на недоволна жетва на јагоди, иако билките обилно цветаат. Една од причините може да биде недоволното оплодување. Јагодите бараат богати хранливи материи за да растат, кои може да им недостигаат откако ќе поминат одредено време на иста почва. Еве како сами да си направите домашно ѓубриво од јагоди.
Состојки:
50 гр свеж квасец (или 1 лажичка сув квасец)
1 литар топла вода
1 лажица шеќер
Подготовка:
Во сад измешајте ги квасецот, шеќерот и топлата вода. Оставете ја смесата да отстои на собна температура еден ден. По одморот, разредете ја смесата во сооднос 1:5 (1 дел од дохраната на 5 делови вода) и наводнете ја секоја грмушка со половина литар од оваа смеса.
Ова ѓубриво е одличен извор на хранливи материи за вашите јагоди, а доколку го користите правилно, ќе ви обезбеди богата и здрава жетва.
Покрај ова, пробајте и други природни ѓубрива за јагоди:
Ѓубриво од стар леб: Истурете вода врз стариот леб и оставете го да ферментира. По 6-10 дена, растворот се разредува со вода во сооднос 1:10 и се користи за наводнување на јагоди.
Инфузија од коприва: Истурете една кофа коприви во вода и оставете да зоврие. Користете разредена течност во сооднос од 1:20.
Кисело млеко: Ферментираните млечни производи измешајте ги со хумус и употребете ги на јагоди. Тие помагаат да се создаде идеална средина за нивниот раст.
Овие природни ѓубрива се одлична алтернатива, не само што ќе го поддржат растот и развојот на вашите јагоди, туку ќе придонесат и за поодржлив начин на одгледување.