Најубавите кифли со варено тесто

383

Овие кифли имаат еден мал додаток кој ги прави највкусни и најмеки кифли што сте ги пробале досега

Состојки:

За вареното тесто:

120 мл вода

120 мл млеко

Се ставаат во тенџере да зовријат и се додава 40 г брашно. Се исклучува шпоретот и се меша 2-3 минути за да се згусне како пудинг. Се трга на страна за да се олади.

За обичното тесто:

60 мл топло млеко

1 сув квасец

1 лажица шеќер

1 лажица сол

2 јајца

580 г брашно

35 г путер

Приготвување:

На вареното тесто му се додаваат сите состојки и се замесува меко тесто. Се остава тестото околу 2 часа за да надојде.

Потоа се премесува без брашно и се дели на 12 топчиња.

Секое топче се развлекува и се засекува од едниот крај, се става фил по желба и се витка кифла. Се добиваат 12 кифли.

Се оставаат половина час да нараснат, се премачкуваат со жолчка и една лажица млеко и се поросуваат со семки по избор.

Се печат на 180 степени околу 25-30 минути.

На крај, по желба, разматете една лажица стопен путер и лажица мед и да се премачкаат откако ќе се извадат од рерна.