Навики што можат да ви го продолжат животот за десет години

Фото: Freepik
865

Според научниците, консумирањето на околу 2000 грама мешунки годишно и намалувањето на внесот на прекумерно солени или слатки производи веќе би заштедиле две години живот.

Одредена храна може значително да го продолжи животниот век, покажуваат резултатите од истражувањето спроведено во Скандинавија. Студијата на група норвешки истражувачи од Универзитетот во Берген, објавена во списанието Plos Medicine, сугерира дека одредена храна може значително да влијае на должината на животот. Спротивно на тоа, прекумерното внесување на рафинирани шеќери, масти и преработена храна може да доведе до долгорочни здравствени проблеми, пишува City Magazine.

Оптимална исхрана од 20-годишна возраст
За да го спроведат ова истражување, авторите се потпирале на резултатите од студијата за глобалниот товар на болести – годишна анализа на причините за болест во Кина, Европа и САД. Се проценува дека неухранетоста е одговорна за повеќе од 11 милиони предвремени смртни случаи секоја година. Тие потоа ја споредиле оваа бројка со други анализи, гледајќи го ефектот на различната храна врз нашата долговечност. Така успеале да одредат специфичен режим на исхрана кој треба да ни обезбеди продолжување на животниот век.

Исхраната – клуч за подолг животен век
Изберете исхрана богата со овошје и зеленчук. Грашокот, леќата, сојата се во срцето на препорачаната диета. Неопходни се и цели зрна, пченка, овес и пченица. Треба да се вклучат и јаткасти плодови, како што се бадеми, ф’стаци и ореви. Сè е поврзано со многу мала потрошувачка на црвено месо и преработени производи.
Според научниците, консумирањето на околу 2000 грама мешунки годишно и намалувањето на внесот на прекумерно солени или слатки производи веќе би заштедиле две години живот. Се разбира, многу е сложено да се остане дисциплиниран. Природно е да се чувствуваат искушенија. Ако е така, не грижете се! Пред сѐ, не се чувствувајте виновни. Разумната потрошувачка си ја врши работата. Целта не е трајно воздржување, туку усвојување подобри навики во исхраната.