Незаменлив додаток на есенските пити и супи: Овој популарен зачин е состојка и на најпопуларниот есенски напиток во светот

Фото: Pexels
1.714

Pumpkin spice е микс од зачини кој може да се користи во топли напитоци, пити и штрудли, но и во супи од тиква и морков, како и во популарните pumpkin spice latte напитоци.

Иако циметот и морското оревче навистина долго време се користат во слаткарството во Европа, концептот на мешавината „Pumpkin spice“ пристигна во Европа релативно неодамна, преку океанот, потпомогнат од есенските сцени со луксузни пијалаци и пити од американските филмови и серии. Веќе неколку години Pumpkin spice е тренд и кај нас и, мораме да признаеме, навистина ни се допаѓа! Уште повеќе, кога температурата ќе падне и кога почнуваат првите вистински есенски денови, едвај чекаме да ја извадиме оваа мешавина од шкафот и да подготвиме голема шолја топол млечен напиток во кој додаваме само половина кафена лажичка, но доволно за да не преплави чувството на пријатност и топлината на препознатливите мириси на цимет, анасон, морско оревче…

Од подготовка на американски пити, преку pumpkin spice latte напитоци, кремасти супи, разни штрудли до топло чоколадо или обично кафе, оваа миризлива мешавина од зачини има навистина широк спектар на примени. Можете да го најдете готов во продавниците, но зошто да не вложите малку труд и да создадете своја мешавина која ќе ве воодушевува секогаш кога ќе ја отворите теглата и ќе додадете лажичка од неа во слатките и солените јадења?
Дополнителна предност на пристапот „направи сам“ во овој случај е секако фактот што можете да ги прилагодите количините на поединечни зачини, во зависност од тоа за што најчесто ја користите смесата, како и од вашиот вкус.

Треба да се запомни дека интензитетот на зачините се намалува со текот на времето, што значи дека смесите на мелени зачини купени во продавница имаат рок на траење и може да ја изгубат својата арома пред да можете да ги користите. Подготвувањето на сопствената смеса ви овозможува правилно да дозирате колку ќе ви треба во наредниот период, за да можете да ја направите потребната количина.
Двата основни зачини кои се почетна точка за добра мешавина на pumpkin spice се циметот и морското оревче. На ова се додаваат каранфилче и кардамон, а во смесата се додаваат и зачини како мелен ѓумбир, пимент и семки од коријандер до анасон, црн пипер.

Секој од овие зачини ѝ дава своја специфичност на смесата и на јадењата во кои се користи. Пробајте неколку варијанти и мешавини на зачини, а во зависност од тоа дали правите нешто за јадење што има неутрален вкус, користете покомплексна мешавина која убаво ќе дојде до израз во сите суптилни ноти или пак правите нешто што веќе има изразен вкус, користете поедноставна, но и поинтензивна комбинација од зачини.
Сите овие зачини можете да ги комбинирате во нивната основна форма, лесно да ги потпечете и сами да ги сомелете, а може да користите и веќе мелени зачини. Кога ги користите во јадења, важно е да ги комбинирате со некој вид маснотии или масло што ќе помогне да се носат тие ароми. На пример, кога ги додавате во торта или бисквити, прво измешајте ги зачините со путерот што го користите. Доколку правите ваков чизкејк, подгответе ја неговата бисквитна основа така што прво ќе го стопите путерот и ќе го измешате со зачините, а потоа следете го рецептот понатаму. Не заборавајте да ја додадете мешавината од pumpkin spice во тестото за леб од банана, во тестото за мафини, како и во супата од тиква или во густ сос врз база на тиква.

Секако, можете да ги додавате и во многу други нешта, како на пример, во смесата за палачинки, во бело кафе или топло чоколадо, но можете и да ја поросите врз пудинг.
Ако користите веќе мелени зачини, почнете да комбинирате така што во сад ќе ставите четири лажички цимет, една лажичка морско оревче, третина од лажичка мелено каранфилче и половина лажичка мелен кардамон. Можете да додадете и една лажичка мелен ѓумбир и половина лажичка мелен коријандер. Сè добро измешајте и чувајте ја мешавината во затворена тегла. Кога додавате во јадења, не заборавајте да додадете прстофат сол во смесата за уште повеќе да ги истакнете сите ароми и вкусови!
Доколку сакате сами да го направите целиот процес на подготовка на смесата, имајте на ум дека зачините ќе бидат поинтензивни бидејќи ќе бидат свежи, па ќе ви требаат помали количини. Во сува тава, потпечете 3-4 стапчиња цимет, четвртина лажичка свежо рендано морско оревче, четири каранфилчиња и осум семки кардамон додека не замирисаат. Внимавајте да не ви загорат бидејќи смесата ќе биде горчлива!

Оставете ги зачините да се изладат пет минути, а потоа отворете ги кардамоните и извадете ги семките во блендер. Додадете ги и останатите зачини и смелете ги во прав. Добиениот прав чувајте го во добро затворена тегла или сад и искористете го во рок од две недели. После тоа ќе почне да го губи интензитетот на аромата, затоа не чекајте, нека започне прославата на есента!