Тој не е само главна намирница во кујната, туку може да се смета и за „крал на зачините“. Како солта, така и црниот пипер е дел од секоја кујна. Тој е еден од најпопуларните и најкористените зачини во светот. Но, колку навистина знаеме за него?
Црниот пипер не е само главна намирница во кујната, туку може да се смета и за „крал на зачините“. Во древната ајурведска медицина се користи со илјадници години поради високата концентрација на моќни и корисни растителни соединенија. Има антиинфламаторни својства кои го спречуваат хроничното воспаление, кое може да биде основна причина за разни здравствени состојби како што се артритис, срцеви заболувања, дијабетес и рак.
Студиите докажуваат дека присуството на пиперин, главното активно соединение во црниот пипер, обезбедува ефикасен антиинфламаторен третман. Пиперинот помага и при отечени зглобови, го потиснува воспалението на дишните патишта предизвикано од астма и сезонски алергии и го поддржува здравјето на црниот дроб. И денес се препорачува за зајакнување на имунитетот и подобро варење, а најдобро е да користите свежо мелен пипер.
Здравје на мозокот
Пиперинот исто така игра важна улога во подобрувањето на функцијата на мозокот. Се покажал како корисен за ублажување на симптомите поврзани со дегенеративните состојби на мозокот како што се Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест. Истражувањата покажале дека пиперинот ја подобрува меморијата и се чини дека го намалува формирањето на амилоидни плаки кои можат да ги оштетат протеинските фрагменти во мозокот поврзани со Алцхајмерова болест.
Шеќер во крвта
Пиперот исто така може да игра улога во подобрувањето на нивото на шеќер во крвта бидејќи помага да се подобри метаболизмот на шеќерот во крвта. Неговото редовно консумирање може значително да ја подобри инсулинската чувствителност. Но, потребни се повеќе истражувања за да се потврдат овие ефекти.
Холестерол
Високиот холестерол во крвта е еден од најчестите здравствени проблеми и е поврзан со зголемен ризик од срцеви заболувања. Истражувањата покажале дека исхраната со екстракт од црн пипер го намалува нивото на холестерол во крвта, вклучувајќи го и ЛДЛ холестеролот, а исто така се смета дека ја подобрува апсорпцијата на додатоците во исхраната кои го намалуваат холестеролот, како што се куркумата и црвениот ориз.
Борба против ракот
Неколку студии покажале дека пиперинот од црниот пипер игра важна улога во уништувањето на некои канцерогени клетки. Исто така, докажано е дека може да го намали ризикот од формирање на тумор бидејќи го инхибира растот на клетките на ракот.