Овие видови на сушено овошје треба да се јадат во зима: Полни се со витамин Д

Фото: Freepik
173

Добро е што многу луѓе и онака сакаат да го јадат овој вид на овошје, па нема да им биде проблем да го јадат често во текот на неделата и поради витаминот Д.

Недостатокот на витамин Д во телото може да го зголеми ризикот од болки во коските. Ова често се случува во зима, кога има многу помалку сонце отколку во топлите месеци. За да избегнете болка, важно е да ги вклучите овие пет видови сушено овошје во вашата секојдневна исхрана.

Добро е што многу луѓе и онака сакаат да го јадат овој вид на овошје, па нема да им биде проблем да го јадат често во текот на неделата и поради витаминот Д.

Суви смокви
Слатки и хранливи, сувите смокви се вкусен начин за зголемување на внесот на витамин Д во организмот. Можете да уживате во нив како за ужина, но можете да ги јадете и со житарки за појадок или во салати.

Суво грозје

Сувото грозје е многу популарно сушено овошје, а најдоброто нешто е што е преполно со витамин Д. Може да се додаде во јогурт, овесна каша или да се меша со разни јаткасти плодови. Во каква форма и да одлучите да го комбинирате, нема да зажалите.

Суви кајсии

Кајсиите се добри во различни верзии, а сувите кајсии се одличен начин да го зголемите нивото на витамин Д во текот на студените зимски месеци. Можете да ги комбинирате со разни јадења, но и да уживате во нив како самостоен здрав десерт.

Урми

Урмите се богати со природни шеќери, овошје кое ја зголемува енергијата и содржи пристојна количина на витамин Д. Најпопуларните начини на консумирање се во десертите или во смути, но можете да ги јадете и сами.

Суви сливи
Сувите сливи не се познати само по нивните дигестивни придобивки, туку и по тоа што се добар извор на витамин Д. Тие се хранлива и заситна, а можете да ги јадете сами, со житарки за појадок или во различни десерти.