Предизвик за јануари: Пикантно пире од батат со пржени моркови

Фото: Freepik
120

Ова брзо јадење со сладок компир, зачинето со каенски пипер, со додаток од потпржени моркови, е одлична варијанта за вегански ручек

Ова веганско јадење без глутен со слатки компири и печени моркови се подготвува многу брзо.
Послужете го со свежа салата по избор.

Состојки:
3 големи слатки компири,
3 моркови
малку сол
маслиново масло
каенски пипер по вкус

Приготвување:

Излупените и исечкани слатки компири сварете ги во зовриена вода со малку сол околу 15 минути. Добро исцедете, по потреба додадете 2-3 лажици масло по избор (маслиново, масло од тиква), па направете пире.

Морковот исчистете го и исечете го на стапчиња, па пропржете ги во тава. Доволно е околу 10 минути.

Подгответе салата по ваш избор и послужете.
Количината е за 2 лица.