Прелив за салата од јогурт: Без дополнителни калории и масти

Фото: Pixabay
734

Преливот за салата од јогурт не само што е вкусен, туку е и полн со здравствени придобивки


Дали барате поздрава алтернатива на традиционалните преливи за салати? Обидете се со прелив за салата од јогурт!

Оваа кремаста и хранлива опција е совршена за оние кои сакаат да уживаат во своите салати без дополнителни калории и нездрави масти кои се наоѓаат во многу купечки преливи.

Подолу, ги откриваме придобивките од преливот за салата од јогурт и рецепт за истиот.

Придобивките од преливот за салата од јогурт

Преливот за салата од јогурт не само што е вкусен, туку е и полн со здравствени придобивки:

нискокалоричен – за разлика од многу кремасти преливи, преливот за салата од јогурт има значително помалку калории, што го прави одлична опција за оние кои внимаваат на нивната тежина
богат со пробиотици – јогуртот содржи пробиотици, односно корисни бактерии кои поддржуваат здрави црева и го подобруваат варењето
висока содржина на протеини – јогуртот е добар извор на протеини кои се неопходни за обновување и раст на мускулите
полн со хранливи материи – јогуртот е богат со есенцијални хранливи материи како што се калциум, витамин Б12 и калиум.

Прелив за салата од јогурт – рецепт
Лесно е да направите свој прелив за салата од јогурт дома. Тоа ви дава контрола врз состојките и вкусот.

Еве еден основен рецепт:

Состојки:
1 чаша обичен грчки јогурт
1 лажица маслиново масло
1 лажица сок од лимон
1 лажичка сенф
1 чешне лук (мелено)
1 лажица свеж копар (сечкан, по желба)
сол и пипер по вкус.

Приготвување:

Измешајте грчки јогурт, маслиново масло, сок од лимон и сенф во сад.
Додадете сечкан лук и свеж копар, доколку користите.
Измешајте ги состојките додека не се соединат.
Зачинете со сол и пипер по вкус.

Ставете го во фрижидер најмалку 30 минути за да се спојат вкусовите.
Овој основен прелив за салата од јогурт можете да го прилагодите на вашиот вкус.

Додадете билки како магдонос или коријандер, или зачинете го со прстофат кајенски пипер или пипер во прав.