Брашното од бадеми е одлична опција ако внимавате на исхраната, ако самите печете леб или слатки или пак ако сте нетолерантни на глутен, но да – не е исто. Еве како, колку и за што се користи
Бадемовото брашно е брашно направено од бадеми, богато е со хранливи материи, малку јаглехидрати, без глутен и погодно за сите кои се на кето диета. Како и јаткастите плодови, бадемовото брашно има висока содржина на маснотии, што гарантира дека производите добиени од него се влажни и меки.
Во пекарството најчесто се користи бланшираното бадемово брашно кое се добива со отстранување на надворешната обвивка од бадемите и потоа мелење на јаткастите плодови во текстура на брашно.
Имајте на ум дека бланшираното бадемово брашно се разликува од брашното направено со мелење на лушпата и бадемите. Затоа, ваквото бадемово брашно е со потемна боја и има погруба текстура, додека бланшираното е со светла боја и неговата текстура е повеќе слична на „вистинското“ брашно.
Со бадемово брашно можете да печете колачиња, кори за пити, лебови, мафини и француски макаронси, да го користите за похување на пилешко, како замена за презла во ќофтиња и многу повеќе! Тоа секако може да биде корисно за некој кој сака да го намали внесот на јаглехидрати, житарки и шеќер, бидејќи за разлика од мешавините од пченично или оризово брашно, бадемовото брашно не содржи зрна, па затоа не се претвора во шеќер во телото, како белото брашно или интегралното брашно.
Според нутриционистите, 1/4 чаша бадемово брашно содржи 14 грама масти, 6 грама протеини, 6 грама јаглени хидрати и 3 грама влакна.
Брашното од бадеми има и низок гликемиски индекс, што значи дека не го зголемува шеќерот во крвта, па затоа често го користат дијабетичарите наместо бело брашно и брашно од цело зрно, а погодно е и за сите чувствителни на глутен или кои страдаат од целијачна болест.
Покрај тоа, бадемовото брашно содржи витамин Е, антиоксидант кој му помага на телото да се бори против оксидативниот стрес, а згора на тоа, содржи иста количина на калциум како една чаша млеко.
Како да се користи брашното од бадем?
Многу луѓе се прашуваат дали може да се користи бадемово брашно наместо обично брашно. Одговорот е и да и не.
Важно е прво да се разбере контекстот на прашањето. Да, бадемовото брашно може да биде одлично брашно за печење и неверојатна замена за белото брашно; сепак, не може да се замени врз база на „еден на еден“, мерка за мерка или чаша за чаша во рецепти кои бараат пченично или безглутенско брашно.
Ако сте нови во печење со бадемово брашно, ви препорачуваме да го следите рецептот и да се навикнете на текстурата на брашното. Повторно, бадемовото брашно е брашно со висока содржина на маснотии (14 грама маснотии на 1/4 чаша) и затоа содржи многу влага. Пецивата со премногу бадемово брашно често изгледаат и делуваат мрсно. За да го избегнете ова, треба да ја прилагодите количината на бадемово брашно, течност и маснотии што се користат во рецептот.
Еве неколку совети и трикови за печење со бадемово брашно:
Добро измерете
Кога ќе го мерите, не го „набивајте“ брашното во садот. Нека „дише“. Имено, премногу бадемово брашно може да ви го направи тестото предебело. Едноставно извадете го бадемовото брашно од кесата или теглата во која го чувате, а потоа со нож симнете го вишокот одозгора.
Користете помалку брашно
Ако го претворате рецептот во кој се користи пченично брашно или брашно без глутен во рецепт за бадемово брашно, ќе ви треба помалку бадемово брашно за секоја чаша обично брашно.
За тесто со квасец (леб, колачи, пица): додадете до 1/3 чаша бадемово брашно по чаша пченично или брашно без глутен.
За печење без квасец (колачиња, пецива, кекси, мафини): заменете 1/4 од брашното (25 проценти) со бадемово брашно. На пример, ако некој рецепт бара 1 чаша брашно, користете 3/4 чаша обично брашно и 1/4 чаша брашно од бадем. Ќе забележите дека пецивата што содржат дури и малку бадемово брашно ќе останат влажни и меки подолго време и ќе имаат побогат вкус.
Дури и замена на неколку лажици брашно без глутен со бадемово брашно во тестото за колачи ќе направи голема разлика во текстурата на колачот.
Употреба во колачиња
Не се препорачува да се користи само бадемово брашно при правење колачи и леб, бидејќи бадемовото брашно не ја дава саканата лесна и воздушеста текстура. Сепак, користењето на бадемовото брашно како единствено брашно во колачињата може да функционира, бидејќи не мора да бидат лесни и воздушести. Француските макаронси се колачи направени исклучиво од бадемово брашно и делува!
Користете го како додаток
Печивата без глутен не се добри бидејќи по еден ден стануваат суви и ронливи. Сепак, заменувањето на 1-2 лажици брашно со бадемово брашно во рецептот ќе ја намали брзината на сушење на тестото без глутен. Високата содржина на маснотии во бадемовото брашно прави чуда во одржувањето на влажноста на колачите и лебот со денови.
Додадете врзивно средство
Кога печете со бадемово брашно, ќе ви треба некој вид врзивно средство – ксантанска гума или псилиум – за да додадете структура на вашите печива. Овие врзива се користат во мешавини за брашно без глутен за да помогнат во „врзувањето“ на брашното без глутен. Дури и 1/4 лажичка ксантанска гума на 1 чаша брашно може да направи голема разлика, иако рецептите за леб бараат околу 2 лажички од оваа гума за секоја чаша брашно.
Намалете го времето и температурата на готвење
Печивата со бадемово брашно се печат побрзо. Ако се обидувате да претворите рецепт од пченично брашно во рецепт за бадемово брашно, намалете ја температурата за 25º и печете една четвртина од времето (внимавајте на печењето за да не изгори).
Изладете
Пецивата со бадемово брашно се повлажни и полесно се распаѓаат по печењето. Оставете ги целосно да се изладат на плехот или тавата за печење пред да ги извадите. Ова ќе им даде време да се стврднат додека се ладат и ќе има поголема веројатност да ја задржат својата структура.
КОЛКУ Е РОК НА РОК НА БАДЕМОВОТО БРАШНО
Брашното од бадеми има тенденција да се расипува побрзо од обичното брашно и треба да се чува правилно за да може да се користи со месеци по отворањето. Затворените пакувања со бадемово брашно чувајте ги во фрижидер шест месеци или во замрзнувач до една година. Ако заборавите да го чувате брашното во фрижидер или замрзнувач, мириснете го пред да го искористите во рецептот.