Што се случува со телото ако почнете да јадете хељда три пати неделно?

Фото: Pixabay
366

Поволно делува на организмот, поради големото количество витамини, минерали, аминокиселини, корисни јаглехидрати и полинезаситени масти. Покрај тоа, таа е еколошки производ, бидејќи не е подложена на генетска модификација и третман со пестициди.

Хељдата е класифицирана како житарка бидејќи е во зрна, како и поради начинот на кој се користи, но по морфолошките и физиолошките својства значително се разликува од другите житарки, па технички не е житарка. Таа е медоносна култура.

Поволно делува на организмот, поради големото количество витамини, минерали, аминокиселини, корисни јаглехидрати и полинезаситени масти. Покрај тоа, таа е еколошки производ, бидејќи не е подложена на генетска модификација и третман со пестициди.

Се запознавме со доказите за корисните својства на хељдата и ќе ви објасниме што ќе се случи со вашиот организам доколку оваа житарка ја јадете за појадок или вечера во текот на неделата.

  1. Помага при слабеење
    Секако, само кашата од хељда за појадок, без никакви други промени во животот, нема да го реши проблемот со вишокот килограми, но промените сепак ќе бидат забележливи.

Прво, хељдата е многу хранлива. Има само 110 kcal во 100 г каша сварена во вода. Второ, сложените јаглехидрати даваат енергија и даваат чувство на ситост подолго време. Затоа после оброк нема повеќе да размислувате за храна и на тој начин ќе избегнете дополнителни, сосема непотребни калории.

Трето, хељдата има диуретично дејство, ги отстранува токсините.

  1. Ја подобрува состојбата на крвните садови
    Рутин, еден од витамините што ги содржи хељдата, ги зајакнува крвните садови и го намалува ризикот од развој на разни патолошки состојби, како што е крварење. Поради оваа причина, оваа житарка се препорачува за оние кои неодамна биле оперирани и за трудници, за спречување на разни компликации, како во телото на мајката, така и кај детето.

Биолошки активната супстанција кварцетин помага во прочистување на крвните садови. Докажано е дека редовното консумирање на хељда го намалува холестеролот, поради полинезаситените масни киселини.

Богата е и со железо, кое е неопходно за нормално функционирање на крвотокот.

  1. Дава сила
    Протеинот содржан во хељдата е многу сличен на протеинот во месото или рибата. Токму затоа вегетаријанците толку многу ја сакаат оваа житарка.

Таа не само што дава сила при зголемени физички и ментални напори, туку и го заситува телото, при што ќе го задржите чувството на леснотија, неопходно за да продолжите да работите.

  1. Смирува и носи добро расположение
    Хељдата многу добро делува на централниот нервен систем, помага во ублажување на стресот и делува смирувачки. Се препорачува и во случај на депресија, за да се подобри психолошката состојба.

Од сите житарки, само леќата содржи холин, кој придонесува не само за хармонично функционирање на нервниот систем, туку и за мозокот.

  1. Го подобрува варењето
    Хељдата често се препишува на луѓе со гастроинтестинални нарушувања. Благодарение на лимонската и јаболковата киселина што ги содржи, оваа житарка го подобрува варењето на храната. Никотинската киселина исто така го подобрува метаболизмот, ја забрзува синтезата на протеини, масти и јаглехидрати.

Влакната и скробот спречуваат запек и надуеност.

Нерастворливите влакна го намалуваат ризикот од формирање на жолчни камења. Генерално, конзумирањето на хељдата е одлична превенција од рак, особено од рак на дебелото црево.

  1. Ја подобрува состојбата на кожата, ноктите и косата
    Витаминот Е е корисен за еластичноста на кожата и зајакнување на косата. Рутинот обезбедува природна заштита од штетните ефекти на сончевата светлина. Манганот ја подобрува циркулацијата на крвта, благодарение на што кожата станува сјајна и свежа, додека антиоксидантите и флавоноидите од хељдата го забавуваат стареењето.

Јаглехидратите од цели зрна, како и цинкот, витамините А и Б, го забрзуваат растот на косата и ја прават посилна.

Калциумот, кој го има и во хељдата, ја подобрува состојбата на забите, коските и ноктите и помага во апсорпцијата на витаминот Д.

  1. Го намалува шеќерот во крвта
    Хељдата се препорачува за луѓе кои страдаат од дијабетес, бидејќи има низок гликемиски индекс и помага во намалување на шеќерот во крвта.