Ова се најздрави алтернативи на житарките: Ги содржат речиси сите есенцијални аминокиселини, што ги прави екстра хранливи

Фото: Pixabay
228

Експертите советуваат да ја прескокнеме употребата на житарки во секојдневната исхрана и да се свртиме кон поздравите житарки и псевдожитарки. Хељда, амарант, киноа, просо, ориз, пченка, овес и слично можат да бидат дел од урамнотежената исхрана, а сите можете да ги подготвите и во солена и во слатка варијанта.

Ако сакате да се храните со нутритивно богати намирници, размислете за псевдожитарките, кои се одлична алтернатива на пченицата. Станува збор за хељда, амарант и киноа.

Експертите советуваат дека е добро да се намалат производите од бело брашно и да се заменат со производи од цели зрна и псевдожитарки.

Хељдата, амарантот и киноата имаат исклучително добар нутритивен профил. Киноата и амарантот ги содржат речиси сите есенцијални аминокиселини, што ги прави одлична алтернатива за месото. Хељдата пак може да биде особено корисна за разни цревни заболувања.

Денес, сите овие намирници се лесно достапни, а можете да купите и готов леб, тестенини или кори за пити направени од брашно од хељда. Од друга страна, киноата, која ја нарекуваат „мајка на сите житарки“, е најдобра во разни салати. Можностите за комбинирање се многубројни. Добро оди со речиси сите други зеленчуци, особено со печурките, гравот, пиперките и чери доматите. Но, можно е да се направат и разни крекери, пити, чорби и сл.

Експертите исто така истакнуваат дека редовното консумирање киноа е поврзано со подобро здравје на срцето поради високите нивоа на магнезиум. Исто така е добар избор за луѓе со дијабетес тип 2 и за оние кои се изложени на ризик да го развијат. Киноата е богата со влакна, протеини, витамини од групата Б и железо. Најдоброто нешто што киноата може да го понуди е неговото високо ниво на протеини, што е особено важно за веганите чија исхрана често е ниска со протеини.

Преработени житни култури
Кога станува збор за булгур и кускус, тие се во различна мера преработени житарки, па сепак се подобар избор. Експертите советуваат да ја прескокнеме употребата на житарки во секојдневната исхрана и да се свртиме кон овие поздрави житарки и псевдожитарки.

Хељда, амарант, киноа, просо, ориз, пченка, овес и слично можат да бидат дел од урамнотежена исхрана, а сите можете да ги подготвите и во солена и во слатка варијанта. Слатката варијанта на овие житарки може да биде похранлива и позаситна од класичните снегулки.