Сипа и боб: Две здрави намирници споени во највкусен оброк

98

И едната и другата намирница се исклучително здрави, а во медитеранската кујна се споени во вкусен и, се разбира, здрав оброк кој ќе ве натера да ги излижете и прстите и чинијата

За баклата или како што уште ја викаат фава грав или боб, знаеме дека е исклучително здрава, но подзаборавена намирница чија популарност во последно време се повеќе расте.

Оваа намирница е традиционално растение на Балканскиот Полуостров уште од дамнина, а се користела за човечка исхрана и како добиточна храна.

Дневната порција боб ги задоволува дневните потреби на организмот за влакна, а телото го обезбедува со железо, магнезиум, манган, фосфор и тијамин.

Кога станува збор за оваа мешунка, нема страв од холестерол ни од заситени масни киселини, бидејќи ги содржи во многу мали вредности, а во комбинација со житарки, јаткасти плодови или семки е одличен извор на растителни протеини.

Оваа мешунка, во комбинација со сипа е традиционален далматински рецепт.

Течноста што ја ослободуваат некои главоношци како сипата, е најпозната поради црното рижото. Ова црнило има и исклучителни здравствени придобивки.

Имено, нејзиното мастило е полно со антиоксиданти и други важни хранливи материи.

Научниците откриле дека сипата ги штити белите крвни зрнца, кои се неопходни за силен имунитет. Покрај тоа, голем број студии покажале дека црната боја делува против тумори и бактерии.

Црната боја традиционално се користи во Јапонија и Медитеранот.

Главно се состои од меланин, пигмент кој влијае и на потемнувањето на кожата.

Но, црната боја содржи и протеини, липиди, минерали (особено железо) и аминокиселина таурин, како и допамин – невротрансмитер поврзан со позитивна ментална состојба.

Не само што е богат со хранливи материи, туку има и важни терапевтски вредности.

Кинеските научници од Одделот за претклиничка медицина во Шенјангун откриле дека сипата ги стимулира природните клетки во телото на лабораториските глувци да ги напаѓаат агенсите што предизвикуваат болести, со што значително го намалуваат растот на туморите.

Друга кинеска студија покажала дека црнилото ги зајакнува белите крвни зрнца кои биле изложени на хемотерапија.

Исто така, се покажало дека има различни антибактериски својства.

И студија на животни спроведена на Универзитетот во Каиро, Египет покажала дека црната сипа има антиоксидантни и антиинфламаторни својства.

Инаку, сипата е морско животно кое спаѓа во истата група како и октоподот и лигњите, па и вкусот на нејзиното месо и краците, ако не сте ги пробале досега, е речиси ист како оној на лигњите, па можете истиот рецепт да го направите и со лигњи.

Кога овие две намирници ќе се спојат во едно вакво величенствено јадење, освен што ќе придонесете за своето здравје, ќе имате и целосно уживање во вкусниот оброк.

Состојки:

750 гр сипа (или лигњи)
500 гр исчистена бакла
1/2 дл маслиново масло
1 голем кромид
1 дл црвено вино
1 дл просеко
сол, пипер, прстофат морско оревче
малку сечкан магдонос

Приготвување:

Згответе ги зрната бакла во солена зовриена вода додека не омекнат.

Сипата исчистете ја и исечете ја на парчиња При чистењето внимавајте да го зачувате црнилото бидејќи ќе ви треба за сосот.

Загрејте го маслиновото масло, продинстајте го ситно исечканиот кромид, додадете ја сипата исечкана на помали парчиња и продолжете со динстањето додека сипата не побели, покријте со вино и оставете да се вари покриено 45 минути додека не омекне.

При крајот на варењето, додадете го сварениот исцеден боб и мастилото од сипа, убаво измешајте и оставете да се соедини, посолете по потреба, ставете пипер и поросете со сечкан магдонос.