Сирењето со живи црви и јајца од мува е забрането, но многу гурмани уживаат во него (ВИДЕО)

Фото: Јутјуб
83

Гинисовата книга на рекорди го прогласи сирењето casu marza за најопасното сирење на светот бидејќи содржи црви и јајца од муви кои му даваат посебна текстура.

Casu marza е посебен вид овчо сирење кое традиционално го произведуваат овчарите во

Сардинија. Сирните муви Piophila casei ги несат јајцата во пукнатините што се формираат во

сирењето додека тоа стои.

Црвите се излегуваат и се пробиваат низ сирењето, варејќи ги протеините и вишокот маснотии во

процесот. Кога сирењето е готово, сѐ што треба да направите е да се разбие горниот дел, кој е

недопрен од црви и со лажица да ја извадите кремастата внатрешност, пренесува CNN.

Некои ќе чекаат станарите да го напуштат сирењето, а други ќе го консумираат заедно со црвите,

велејќи дека тие му ја даваат посебната арома. Велат дека сирењето има вкус кој потсетува на

медитеранските пасишта, а неговата арома ќе остане во устата со часови.

Токму поради неговата сомнителна здравствена исправност, сирењето не може да се купи во

слободна продажба, бидејќи е забрането со закон, но мештаните сепак и понатаму уживаат во него.

Здравствените експерти истакнуваат дека црвите би можеле да преживеат во органите за варење и

да создадат микро перфорации во цревата, но наводно сѐ уште не е забележан таков случај кој е

поврзан со овој вид сирење.