Сите протеини не се исти: Еве ги 9-те најдобри и 9-те најлоши извори на протеини

Фото: Pexels
338

Не е сета храна богата со протеини иста, а некои намирници може да имаат и дополнителни придобивки или недостатоци.

Протеинот е важен нутриент од витално значење за изградба и поправка на ткивата, одржување на мускулната маса и потпора за целокупното здравје.

Без разлика дали сте спортист кој сака да ги подобри перформансите, фитнес ентузијаст кој сака да го обликува своето тело или едноставно се стремите кон урамнотежена исхрана, разбирањето на најдобрите и најлошите извори на протеини може да ви помогне да ги постигнете вашите цели.

Не е сета храна богата со протеини иста, а некои намирници може да имаат дополнителни придобивки или недостатоци.
Ги наведуваме деветте најдобри и деветте најлоши извори на протеини за да ви помогнеме да донесете правилни одлуки за исхраната.

Најдобрите извори на протеини
Ова се деветте најдобри извори на протеини.

Јајца
Јајцата се сметаат за еден од најкомплетните извори на протеини бидејќи ги содржат сите девет есенцијални амино киселини клучни за обновување и раст на мускулите. Покрај тоа, тие се богати со витамини и минерали, вклучувајќи го и холинот, кој го поддржува здравјето на мозокот.

Пилешки гради
Посните пилешки гради се со малку маснотии и богати со протеини, што ги прави одличен избор за оние кои сакаат да изградат мускули или да изгубат тежина. Исто така, тие можат да се подготват на различни начини.

Грчки јогурт
Грчкиот јогурт е преполн со протеини, калциум и пробиотици кои го поддржуваат дигестивното здравје. Одлучете се за обични, незасладени видови за да избегнете додадени шеќери и да ја зголемите содржината на протеини.

Лосос
Оваа масна риба не само што обезбедува висококвалитетни протеини, туку обезбедува и омега-3 масни киселини, кои се корисни за здравјето на срцето и го намалуваат воспалението.

Киноа
Киноата е целосен растителен протеин, што ја прави идеален избор за вегетаријанци и вегани. Таа е исто така без глутен и преполна со влакна, витамини и минерали.

Мешунки
Гравот, леќата и наутот се одлични извори на растителни протеини, влакна и сложени јаглехидрати. Тие се разновидни состојки кои може да се додадат во салати, супи или чорби за да се зголемат протеините.

Посно говедско месо
Посните парчиња говедско месо обезбедуваат голема доза на протеини заедно со основните хранливи материи како железо и цинк.

Свежо сирење
Свежото сирење е богато со протеини и малку масти, што го прави популарен избор меѓу фитнес ентузијастите. Може да се јаде само, да се користи како прелив или како дел од разни јадења.

Тофу и темпех
Овие производи на база на соја се богати со протеини и нудат алтернатива без месо за вегетаријанци и вегани. Тофу и темпех, исто така, може да се користат во широк спектар на јадења.

Најлоши извори на протеини
Ова се деветте најлоши извори на протеини.

Преработено месо
Преработеното месо, како што се сланина, колбаси и сувомеснати производи често се богати со натриум, заситени масти и конзерванси, што може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања и други здравствени проблеми.

Хамбургери
Иако хамбургерите содржат протеини, тие често се направени од неквалитетно месо и се богати со нездрави масти, рафинирани јаглехидрати и разни адитиви, што ги прави лош избор за целокупното здравје.

Пржена храна
Прженото пилешко, риба или тофу содржат протеини, но процесот на пржење создава вишок калории, нездрави масти и потенцијално штетни соединенија како акриламид, кој се формира кога храната богата со скроб се пржи на високи температури.

Преработени вегански алтернативи на месото
Иако алтернативите за месо од растително потекло можат да бидат соодветна опција за веганите и вегетаријанците, многу преработени вегански „меса“ се високо преработени и може да содржат адитиви, прекумерна количина натриум и нездрави масти.

Протеински плочки и шејкови
Многу протеински плочки и шејкови се полни со додадени шеќери, вештачки ароми и конзерванси, кои можат да ги поништат нивните здравствени придобивки и да придонесат за зголемување на телесната тежина.

Виршли
Виршлите често се прават од неквалитетно месо и се полни со нездрави адитиви, како што се нитрати и нитрити, кои се поврзани со зголемен ризик од рак.

Конзервирани супи
Додека некои конзервирани супи содржат состојки богати со протеини, како пилешко или грав, многу од нив се богати со натриум и може да содржат адитиви и конзерванси, кои ја намалуваат хранливата вредност.

Полномасни млечни производи
Додека млечните производи како сирењето и полномасното млеко содржат протеини, тие исто така се богати со заситени масти, што може да го зголеми нивото на холестерол и да придонесе за срцеви заболувања ако се консумираат прекумерно.

Тофу пржено во длабоко масло
Додека тофуто е здрав извор на протеини од растително потекло, неговото пржење додава непотребни калории и нездрави масти, намалувајќи ја неговата хранлива вредност.