Сладок компир или обичен? Кој е подобар за вашето здравје?

Фото: Freepik
339

Иако се сметаат за роднини, всушност не се. Погледнете ги добрите и лошите страни и на двата и како најдобро да ги подготвите за да извлечете најголема корист

Тешко е да се замисли неделен ручек без компири, но во последно време сѐ погласно се споменува неговата поздрава алтернатива. Сепак, тој не е алтернатива, туку само далечен роднина. Иако колоквијално се нарекуваат „слатки компири“, тие дури и не припаѓаат на истото ботаничко семејство.

Компирот е од семејството Solanaceae, сроден со домати, пиперки и модар патлиџан, додека слаткиот компир е член на Convolvulaceae.

Разлики
Обичните компири имаат повисок гликемиски индекс од слатките компири, што е важно за дијабетичарите. Но, треба да бидете внимателни бидејќи печениот сладок компир не се разликува многу од обичниот печен компир, додека варениот сладок компир има значително помал гликемиски индекс.

Енергетската вредност на слатките компири е околу половина од онаа на компирот. Плодовите содржат 70% вода, 18% скроб и 6% шеќер. Слаткиот вкус на слаткиот компир го обезбедуваат фруктозата, гликозата и сахарозата.
Компирите содржат повеќе минерали, особено железо, додека слатките компири победуваат со витамините, особено со витаминот А. Нутриционистички, секој од овие компири има свои предности и недостатоци, па затоа е идеално да ги задржите и двата во исхраната.

Нутритивни вредности на слаткиот компир
Слаткиот компир се состои од многу јаглени хидрати, витамини и минерали. Исклучително е богат со витамин А, добар извор е на влакна, биотин, калиум, фосфор и витамини од групата Б, витамин Ц, бета-каротин како и манган и бакар. Содржи и фитостероли, каротини и каротеноиди, фолна киселина, витамини Д и Е, магнезиум и железо.

Содржи многу скроб и многу малку масти и е висококвалитетна енергетска храна која се препорачува за спортисти и дијабетичари. Имено, неговите сложени јаглехидрати и влакна овозможуваат постепено и бавно ослободување на шеќерот и негова апсорпција во крвотокот.

Здравствени придобивки од слаткиот компир
Слаткиот компир позитивно влијае на ендокринолошкиот систем, дебелото црево, слезината, панкреасот, желудникот и бубрезите. Може да помогне и при проблеми со кожата.

Ги неутрализира штетните слободни радикали во телото и го зајакнува имунолошкиот систем. Богат е со калиум, кој помага во контрола на крвниот притисок, а витаминот Б6 помага во борбата против срцевите заболувања.

Бидејќи слатките компири содржат повеќе бета-каротен од морковот, кој е моќен антиоксидант, и повеќе витамин Ц од доматите, на онколошките пациенти им се советува често да ги консумираат.