Светот се дебелее: Над милијарда луѓе ширум светот имаат прекумерна тежина

Фото: Pixabay
102

Во периодот меѓу 1990. и 2022 година, дебелината во светот кај жените се зголемила од 8,8 отсто на 18,5 отсто, а кај мажите од 4,8 отсто на 14 отсто, покажува истражувањето објавено во медицинското списание „Лансет“.

Повеќе од милијарда луѓе се борат со прекумерната тежина и дебелината, посочуваат новите научни проценки на светско ниво, објавени во медицинското списание „Лансет“.

Податоците од 2022 година вклучуваат околу 880 милиони возрасни и 159 милиони деца. Највисоки стапки на прекумерната тежина има во Тонга и Американска Самоа – за жени и во Американска Самоа и Науру – за мажи, со околу 70 – 80 отсто од возрасните кои живеат со дебелина.

Во периодот меѓу 1990. и 2022 година, дебелината во светот кај жените се зголемила од 8,8 отсто на 18,5 отсто, а кај мажите од 4,8 отсто на 14 отсто, покажува истражувањето.

Научниците истакнуваат дека дебелината ја зголемува опасноста од развој на бројни сериозни здравствени состојби, како срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и некои видови рак.

„Во некои случаи има агресивни маркетинг-кампањи кои промовираат нездрава храна, но и цената и достапноста на поздрава храна може да бидат проблем“, нагласил проф. Маџид Езати.

Генералниот директор на Светската здравствена организација (СЗО), Тедрос Аданом Гебрејесус истакнал дека новите испитувања ја нагласуваат важноста на спречување дебелина од раниот живот до зрелоста, преку исхрана, физичка активност и соодветна грижа. Тој додал дека тоа ќе бара работа на властите и заедниците и оти е неопходна и соработка на приватниот сектор, кој мора да биде одговорен за влијанието на неговите производи врз здравјето на населението.