Тестенини со конзервирана сардина: Брз и здрав оброк богат со омега-3, протеини и минерали

Фото: Freepik
700

Овие ситни, ароматични риби се полни со омега-3 масни киселини, протеини и специфичен вкус што може да го претвори едноставното јадење со тестенини во гурманско уживање.

Конзервираните сардини се практична и разновидна храна која нуди богат вкус и хранливост во компактно пакување. Овие мали, масни риби се внимателно спакувани со различни сосови, како што се маслиново масло, сончогледово масло, зеленчук, лимон или домат, кои го зачувуваат нивниот богат вкус и хранливи придобивки.

Конзервираните сардини се фантастичен извор на омега-3 масни киселини, протеини и есенцијални минерали како што се калциум и железо. Нивниот специфичен вкус може да додаде вкусна нота на широк спектар на јадења, од тестенини до салати, што ги прави омилена состојка и за гурманското и за секојдневното готвење.
Во продолжение погледнете како да подготвите тестенини со конзервирана сардина.

Тестенини со конзервирана сардина
Кога станува збор за брзи оброци, тестенините се омилени.

Но, ако сакате да додадете богат вкус и многу повеќе хранливи материи, размислете да вклучите и конзервирана сардина.
Овие ситни, ароматични риби се полни со омега-3 масни киселини, протеини и специфичен вкус што може да го претвори едноставното јадење со тестенини во гурманско уживање.

Шпагети со сардини, лук и лимон
Овој рецепт комбинира ал денте шпагети со вкусови на конзервирани сардини, мелен лук и лимон за да создаде одлично јадење за брзо тестенини со примеси на медитерански вкус.

Состојки:
200 г шпагети
1 конзерва сардина во маслиново масло
3 чешниња лук (згмечени)
кора од лимон и сок од 1 лимон
2 супени лажици маслиново масло
1/4 чаша свеж магдонос (сечкан) или босилек
сол и црн пипер по вкус.

Приготвување:
Варете ги шпагетите според упатствата на пакувањето до ал денте. Исцедете ги и оставете ги на страна.
Во голема тава загрејте го маслиновото масло на средна топлина. Додадете го згмечениот лук и пржете 1-2 минути додека не замириса.
Во тавата додадете ги конзервираните сардини (вклучувајќи го и маслото од конзервата) и со вилушка здробете ги на помали парчиња.
Додадете кора од лимон и сок, нежно измешајте да се соедини.
Во тавата додајте ги сварените шпагети, мешајќи за рамномерно да се премачкаат тестенините со смесата од сардини.
Зачинете со сол и црн пипер по вкус.
Поросете ги тестенините со свеж магдонос.