Ултра-преработената храна е одговорна за многу болести и прерана смрт

Фото: Pexels
477

Високо преработената храна поминува низ повеќе индустриски процеси и често содржи бои, емулгатори, ароми и други адитиви, како и многу шеќер, што ја прави храна одговорна за многу болести и прерана смрт.

Ултра преработената храна, според студиски докази се доведува во врска со повеќе од 30 штетни здравствени проблеми. Постојаните докази покажуваат дека поголемата изложеност на ултра-обработена храна е поврзана со зголемен ризик од 32 негативни здравствени исходи, вклучувајќи рак, тешки болести на срцето и белите дробови, нарушувања на менталното здравје и рана смрт.

Која храна спаѓа во категоријата ултра-обработена храна?

Наодите, објавени во The BMJ, покажуваат дека исхраната богата со ултра-обработена храна може да биде штетна за многу телесни системи и ја нагласува потребата од итни мерки насочени кон намалување на изложеноста на овие производи во исхраната и подобро разбирање на механизмите што ги доведуваат во врска со лошото здравје.

Ултра-обработената храна, вклучувајќи ги спакуваните печива и грицки, газирани пијалаци, зашеќерени житарки и готови производи за јадење или подгревање, поминува низ повеќе индустриски процеси и често содржи бои, емулгатори, вкусови и други адитиви. Овие производи, исто така, обично се богати со шеќер, масти и/или сол, но со малку витамини и влакна. Овој вид на храна, според статистичките податоци, може да сочинува до 58 проценти од вкупниот дневен внес на енергија во некои земји со висок стандард, а процентот на застапеност во исхраната во многу земји со низок и среден приход се зголемува во последните децении.

Ултра преработената храна го зголемува ризикот од смрт од кардиоваскуларни болести за околу 50 проценти
Многу претходни студии и мета-анализи ја поврзаа високо обработената храна со лошото здравје, но ниту еден сеопфатен преглед сè уште не обезбеди широка проценка на доказите во оваа област. За да се премости овој јаз, истражувачите извршија конечен преглед на 45 различни здружени мета-анализи кои ги поврзуваат ултра-обработената храна и негативните здравствени исходи. Прегледаа студии објавени во текот на изминатите три години и опфатија речиси 10 милиони учесници.

Генерално, резултатите покажуваат дека поголемата изложеност на ултра-обработена храна е постојано поврзана со зголемен ризик од 32 негативни здравствени исходи. Убедливи докази покажаа дека поголемото внесување на ултра-обработена храна е поврзано со околу 50 отсто зголемен ризик од смрт од кардиоваскуларни болести, 48 до 53 отсто поголем ризик од анксиозност и вообичаени ментални нарушувања и 12 отсто поголем ризик од дијабетес тип 2.

Високо обработената храна е одговорна за 21 отсто поголем ризик од смрт од која било причина

Многу сугестивни докази, исто така, укажуваат дека поголемото внесување на ултра-обработена храна е одговорно за 21 отсто зголемен ризик од смрт од која било причина, 40-66 отсто зголемен ризик од смрт од срцеви заболувања, дебелина, дијабетес тип 2 и проблеми со спиењето и 22 отсто зголемен ризик од депресија.

Доказите кои ја поврзуваат изложеноста на ултра-обработена храна со астмата, здравјето на гастроинтестиналниот тракт, некои видови на рак и кардиометаболните фактори на ризик, како што се високите маснотии во крвта и ниското ниво на „добар“ холестерол, остануваат ограничени.

Истражувачите нагласуваат и дека ултра преработената храна му штети на здравјето и го скратува животот, поради што овој факт треба да биде во фокусот на јавното здравје во сите земји. Нивниот предлог е ултра-преработената храна да биде видливо означена на предната страна од пакувањето, да се ограничи рекламирањето на таква храна и да се забрани продажбата во или во близина на училишта и болници, како и свежо подготвената храна да биде лесно достапна и поевтина од ултра-обработената храна. Сега е време агенциите на Обединетите нации, со земјите-членки, да развијат и имплементираат рамковна конвенција за ултра-обработена храна слична на рамката за тутун, велат истражувачите.