Вариво од наут, праз и пилешко: Едноставно, брзо и многу заситно

Фото: Freepik
2.630

Oва вкусно јадење е и исклучително хранливо, полно со влакна и протеини

Варивото од праз и леблебија е брз и окрепувачки ручек за студените зимски денови. Покрај тоа што е вкусно, тоа е и исклучително хранливо, полно со влакна и протеини, а истовремено и ќе ве засити и ќе ве загрее.

Во продолжение прочитајте зошто празот и наутот се здрави и подгответе го ова јадење по наш рецепт.
Зошто празот е здрав?
Празот е богат извор на железо, манган и фолна киселина како и витамини Ц и Б. Помага во намалување на крвниот притисок и холестеролот и учествува во детоксикација на телото, со што се зајакнува имунолошкиот систем. Тој е една од древните градинарски култури и е тесно поврзан со црвениот кромид, лукот и другите видови кромид. Исто така е нискокалоричен бидејќи содржи малку јаглени хидрати и незначителна количина на масти. Луѓето на кои обичен динстан кромид им паѓа тешко на желудникот, може да го заменат со праз, кој е многу поблаг.

Зошто наутот е здрав?
Наутот е мешункаст зеленчук од семејството на грав, се карактеризира со јаткаст вкус и кремаста текстура. Покрај тоа, содржи многу железо, калциум, фолна киселина и витамини, а 100 грама содржат 364 калории, 19 грама протеини и 17 грама влакна. Истражувањето исто така покажало дека може да помогне во намалувањето на холестеролот со намалување на вкупниот и лошиот (ЛДЛ) холестерол. Благодарение на ова својство, консумирањето наут го намалува ризикот од срцеви заболувања.

Рецепт за вариво од праз и наут
Состојки:

2 големи празови
2 чаши варен наут (или конзервиран наут)
1 пилешки гради
2 чешниња лук
1 литар супа од зеленчук (или вода)
2 супени лажици маслиново масло
сол и пипер по вкус
свеж магдонос за посипување

Приготвување:

Во голема тава загрејте го маслиновото масло на средна топлина.
Додадете ситно сечкан праз и лук и пржете додека не омекнат, околу 5 минути.
На празот и лукот додадете ги пилешките гради исечкани на коцки и динстајте уште 5 минути.
Потоа додадете варен наут и супа од зеленчук (или вода) и оставете да зоврие.
Намалете ја топлината и варете околу 40 минути.
Зачинете со сол и пипер по вкус.
Послужете топло, поросете со свеж магдонос.