Водич за исхрана после инфаркт: Што е добро, а што никогаш не треба да јадете?

Фото: Pexels
413

Диетата за превенција од срцев удар, како и онаа што се препорачува по срцев удар, вклучува јадење многу овошје и зеленчук, немасни протеини, цели зрна и храна со малку сол.

Според експертите, лекарите и нутриционистите, за опоравување после инфаркт најважно е да се прекинат лошите животни навикикако што е пушењето и консумирањето алкохол и да се воведе здрав начин на исхрана. Но која исхрана е најдобра за заздравување на срцето?
Клучно е пациентите по инфаркт да се хранат здраво, вели нутриционистката Јована Живиќ, која открива што е добро, а што не треба да јадат луѓето кои доживеале инфаркт.

Диетата за превенција од срцев удар, како и онаа што се препорачува по срцев удар, вклучува јадење многу овошје и зеленчук, немасни протеини, цели зрна и храна со малку сол. Некои луѓе кои се опоравуваат од срцев удар може да имаат други здравствени состојби кои бараат промени во исхраната, како што се дијабетес или висок крвен притисок. Бидејќи овие состојби можеби придонеле за срцевиот удар, важно е сериозно да се справиме и со нив – советува нутриционистката.

Која е најдобрата храна за вашето срце?

Прифатете исхрана богата со немасни протеини, шарен зеленчук, овошје, јаткасти плодови (ореви), грав и семки. Ова ќе обезбеди доволно хранливи материи за да го одржувате вашето тело здраво.

Вклучете повеќе билки во својата дневна исхрана. Фокусирајте се на зеленчук, овошје, грав, јаткасти плодови и семиња за содржината на витамини, минерали и влакна.

Изберете поздрави масти како што се екстра девственото маслиново масло, јаткастите плодови и авокадото. Избегнувајте пржена храна и животински масти.

Вклучете цели зрна. Заменете го белиот леб и тестенините со интегрален ориз и изберете кафеав ориз наместо бел. Јадете леќа неколку пати неделно.

Фокусирајте се на посно месо и отфрлете го преработеното месо како што се колбасите и сувомесните производи. Уживајте во пилешко без кожа.

Конзервираната храна сè уште може да биде добар извор на хранливи материи, сè додека ги бирате оние со намален внес на сол.

Зголемете го внесот на риби кои се богати со омега-3 масни киселини како лосос, пастрмка, туна и сардини.

Која храна е најлоша за вашето срце?

Избегнувајте високо преработена храна како пакуван чипс, колачиња и крекери. Овие намирници генерално се богати со сол и ниски хранливи материи.

Одолејте ѝ на желбата да додадете сол во вашата храна. Премногу натриум може да поттикне акумулација на течности околу белите дробови, да го зголеми крвниот притисок и да предизвика стрес на срцето, затоа бидете внимателни со додавањето сол.

Ограничете го внесот на полномасни млечни производи за да избегнете прекумерна потрошувачка на заситени масти. Изберете јогурт, млеко и сирења со умерен процент на маснотии.

Избегнувајте храна и пијалаци со шеќер, како газирани сокови, слатки и колачи.

Некои луѓе се соочуваат со тешкотии при голтање или дисфагија по срцев удар, а како привремено решение за проблемите со голтањето се препорачуваат пасирана храна, супи, чорби или смути. Во смути може да се додадат за хранлива полнота и број на калории протеин во прав, здрави засладувачи, јаткасти плодови или намази (како путер од кикиритки и други здрави путери). Ако немате проблеми со дијабетес, можете да додадете и сушено овошје како урми и слични.

Неколку едноставни и здрави рецепти за секој ден можете да најдете ТУКА.