За кралот на слатководните риби: Крапот е подобар избор од кое било друго парче месо на чинијата

197

Тој е вистински благодет за нашето тело; содржи неверојатна количина на витамини и минерали, а она што треба да се нагласи е дека ова месо е богато со протеини кои содржат многу вредни амино киселини.

Кога зборуваме за слатководни риби, еден вид меѓу нив често се нарекува крал, главниот лик на реките, езерата и рибниците, а тоа е крапот. Отсекогаш бил популарен кај нашиот народ и се смета за еден вид деликатес.

Луѓето кои живеат покрај море ретко ќе му дадат предност на крапот и другите слатководни риби пред морските, но оној што еднаш ќе го проба неговото месо сигурно ќе го пофали неговиот вкус. И нутриционистички, тој е вистински благодет за нашето тело; содржи неверојатна количина на витамини и минерали, а она што треба да се нагласи е дека ова месо е богато со протеини кои содржат многу вредни амино киселини. За некои, крапот е масна риба, но има масти кои можеме да ги наречеме добри бидејќи не му пречат на нашето тело. Дополнително, кога ќе погледнеме колку масно месо јадат некои луѓе и колку масти внесуваат преку индустриски преработената месна храна, неспорно дека крапот е подобар избор од кое било друго парче месо на чинијата.

Секоја риба е здрава храна и тоа секогаш треба да го имате на ум кога поминувате покрај рибарниците. Освен тоа, крапот е и една од поевтините риби кои можат да се најдат кај нас во свежа состојба.

Во рибниците не е тешко да се фати крап, а оние кои се трпеливи и сакаат сами да си го уловат својот оброк ќе поминат извесно време со рибарскиот стап во рака и ќе се надеваат на крап од еден до два килограми, што ќе биде доволно за да се прехрани поголемо семејство. Бидејќи неговото месо е дарежливо и заситува, а сепак е лесен оброк кој може да се повторува неколку пати месечно, па дури и еднаш неделно.
Крапот е многу масна и хранлива риба, а количината на маснотии во него зависи од условите и местото каде што растела рибата. Како и повеќето риби, крапот е исто така извор на вредни незаситени омега-3 масни киселини, протеини и разни микроелементи, како што е фосфорот.
И секако, помасен е кога е товен во рибник, отколку ако растел во природна средина, на пример, во Преспанско езеро.

100 гр крап имаат:

Калории: 127 kcal;

Калории од масти: 50,4;

Масти: 5,6 г;

Незаситени масти: 1,1 г;

Омега-3 масни киселини: 0,6 г;

Холестерол: 66 мг;

Протеини: 17,8 г;

Калциум: 41 мг;

Калиум: 332 мг;

Фосфор: 415 мг.

Избор и чување на крапот
Секогаш купувајте свеж крап и внимавајте очите на рибата да не бидат заматени – тоа значи дека рибата не е свежа. Крапот се чува во фрижидер пред употреба.

Приготвување на крап
Крапот може да се вари, пржи, пече или похува.

Крапот многу сака пиво и вино, па не е лошо кога се пече да се залее со едното или со другото. Инаку, кога е рибата свежа и квалитетна, не ви требаат никакви други додатоци, евентуално некое парче лимон.

Најобична салата од грав, сладок компир и мешана зелена салата и/или убаво испечени крцкави компири, ќе бидат одличен прилог за добро печената риба.

Исто така, нема добра рибја чорба без крап. За ова јадење секогаш се користат неколку видови речни риби, но крапот е задолжителен. И икрата од крап се користи за јадење, може да се пече, да се додава во разни сосови и додатоци, а исто така е одлична и похувана.

Сето ова укажува дека месото од крап е многу употребливо и претставува вистински кулинарски и гурмански предизвик. Крапот не треба да се потценува, како што рековме, тој е крал и така и треба да се однесуваме кон него, а јадењата приготвени со крапот се исто така кралски и достојни за секакво внимание.