Запознајте се со чуварот на срцевиот мускул: Како да го зголемите внесот на кверцетин за да го заштитите здравјето на срцето

Фото: Unsplash
556

Зголемениот внес на кверцетин, природно соединение со силни здравствени својства, овозможува поздраво срце и столб на одбрана од кардиоваскуларни болести. Кверцетин можете да внесувате со консумирање на кромид, брокула, кељ, домати, агруми, црвено вино,…

Срцевите заболувања се сериозна состојба која може значително да го намали квалитетот на вашиот живот. Тоа може да доведе до кардиоваскуларни состојби како што се мозочен или срцев удар кои не само што им нанесуваат непоправлива штета на преживеаните, туку ги оптоваруваат со трошоци за итни интервенции.

Внес на кверцетин

За среќа, кверцетинот им нуди на луѓето со срцеви заболувања поприфатлива алтернатива. Се наоѓа во неколку овошја и зеленчук како јаболка, бобинки и кромид, кверцетинот припаѓа на групата фитонутриенти наречени флавоноиди. Многу студии покажаа дека кверцетинот помага во заштитата на срцето благодарение на неговите моќни антиоксидантни, антиинфламаторни и антихипертензивни ефекти.

Некои од научните студии покажаа колку кверцетинот значи за здравјето на човечкото срце.

Студии за заштитните ефекти на кверцетинот врз срцето

Во една неодамнешна студија објавена во списанието на Американското здружение за срце, истражувачите забележале дека земањето додатоци на кверцетин е ефикасен начин за намалување на крвниот притисок. По анализата на седум студии кои ги разгледувале ефектите на кверцетинот врз крвниот притисок, откриле дека дневниот внес на овој фитонутриент значително го намалува крвниот притисок на учесниците. Тие, исто така, забележале дека намалувањата биле поизразени кај оние кои земале кверцетин во дози поголеми од 500 милиграми дневно.

Во новата студија објавена во списанието Nutrition Reviews, истражувачите откриле дека кверцетинот може значително да го намали високиот крвен притисок кај пациенти со срцеви заболувања. Истражувачите прегледале 17 студии кои ги проценувале ефектите на кверцетинот врз крвниот притисок и нивото на гликоза во крвта. Тие откриле дека внесот на кверцетин го намалува нивото на крвниот притисок и дека учесниците кои консумирале кверцетин осум недели или повеќе доживеале значителни подобрувања во нивните нивоа на добар холестерол (ХДЛ).

ХДЛ холестеролот помага да се намали ризикот од срцеви заболувања и да се спротивстави на негативните ефекти од нивото на лошиот холестерол (ЛДЛ), што инаку може да придонесе за атеросклероза (наслаги на артериските ѕидови).

Во студија од 2016 година објавена во Scientific Reports, истражувачите објавија дека кверцетинот може да заштити од срцева дисфункција предизвикана од посттрауматска повреда на срцето. Истражувачите извршиле експерименти на глувци и откриле дека кверцетинот значително ја намалува посттрауматската апоптоза на кардиомиоцитите (програмирана смрт на клетките на срцевиот мускул), настан кој придонесува за секундарна срцева дисфункција по повредата.

Истражувачите извршија уште една серија на експерименти за да го испитаат механизмот на дејство на кверцетинот. Тие откриле дека кверцетинот го потиснува ослободувањето на воспалителни протеини, прекумерното производство на реактивни видови кислород кои придонесуваат за оксидативно оштетување и приливот на јони на калциум во клетките на срцевиот мускул, кои инаку би можеле да предизвикаат аритмија и клеточна смрт.

Врз основа на овие наоди, истражувачите заклучија дека земањето кверцетин е ветувачки превентивен пристап за лекување на секундарна срцева повреда по механичка траума.

Други студии исто така сугерираат дека кверцетинот ја подобрува функцијата на крвните садови, го намалува згрутчувањето на крвта и го поттикнува производството на азотен оксид, познат вазодилататор (проширувачи на крвните садови). Една студија покажа дека кверцетинот помага да се отстрани холестеролот од артериските ѕидови и штити од воспалителните ефекти на исхраната со висок холестерол.

Како да се зголеми внесот на кверцетин?

За да го зголемите нивото на кверцетин во телото, додадете ја следната храна во вашата секојдневна исхрана:

кромид
хељда
брокула
кељ
грозје
бобинки
вишни
јаболка
агруми
домати
црвено вино
црн чај
Имајте на ум дека црвеното вино треба да се пие умерено, бидејќи може да предизвика зависност од алкохол. Премногу алкохол може да го оштети и црниот дроб, затоа одлучете се за поздрави извори на кверцетин, како свежо овошје и зеленчук.

Кверцетинот е достапен и како додаток во исхраната. Врз основа на споменатите студии, препорачаната доза е 500 мг на ден, но некои луѓе може да земат и до 1.000 милиграми. Додатоците на кверцетин најдобро се земаат со витамин Ц, бидејќи студиите покажуваат дека комбинацијата е поефикасна во борбата против воспаленијата и оштетувањето на клетките отколку што би било самостојно.