Здравата исхрана не мора да биде комплицирана: Едноставни рецепти за оние кои не сакаат да готват

Фото: Pexels
214

Овие рецепти се смислени така за да бидат едноставни, хранливи и вкусни, барајќи минимален труд и основни состојки.

На овие летни горештини е навистина тешко да се вклучи шпоретот и да се прави што било. Затоа, најдовме неколку едноставни рецепти кои се совршени токму за оние кои не сакаат да готват, а сакаат да се хранат здраво.


Тост со путер од бадеми и банана
Ако сте љубител на тост со путер од јаткасти плодови, одлучете се за путер од бадеми и додадете малку мед за да го направите овој хранлив оброк екстра посебен.

Состојки:
2 парчиња интегрален леб
3 лажици путер од бадеми или од индиски ореви
1 банана (исечена)
1 лажичка мед
мелен цимет за декорација.

Приготвување:

Потпечете го лебот.
На секое парче намачкајте по една и пол лажица путер од бадем.
Парчињата банана поделете ги врз двете кришки леб.
Пред сервирање, истурете мед и поросете со цимет.

Салата богата со растителни влакна

Ако барате совршен ручек што можете да го подготвите предвреме со минимално сечкање, го најдовте!

Оваа едноставна со повеќе од 14 г влакна по порција, ќе ве држи сити до следниот оброк.

Состојки:
1 конзерва наут (исцеден и исплакнат)
1 краставица (исечена на парчиња)
1 авокадо (излупено и исечено на коцки)
2 шолјички микрозеленчук.

Приготвување:
Рамномерно распоредете ги состојките во две тегли со наутот на дното (во прелив по ваш избор, ако сакате) и микрозеленчукот одозгора.
Се чува во фрижидер до сервирање.

Протресете непосредно пред сервирање и префрлете го во сад или јадете директно од теглата!


Кремасто смути од јагоди

Ова смути е густо, кремасто и богато со протеини благодарение на една состојка која нема ни да ја вкусите, а тоа е тофуто. Свиленото тофу има мазна текстура што лесно се меша и додава повеќе од 10 г растителен протеин во секоја чаша.

Јагодите се нискокалорични и богати со антиоксиданти, а една шолја покрива 100% од вашите дневни потреби за витамин Ц.

Ова смути е погодно за вегани и оние кои не можат да поднесат лактоза бидејќи содржи млечни состојки и има вкус на луксузен милкшејк од јагоди.

Состојки:
2 шолјички замрзнати јагоди
2 шолјички обично, незасладено млеко од соја
250 гр екстра цврст свилен тофу (исцеден)
2 лажици путер од сончогледово семе (или путер од кикиритки)
1 лажичка чист екстракт од ванила
сечкани јагоди (по желба за декорација).

Приготвување:

Додадете ги сите состојки во блендер и мешајте додека смесата целосно не се изедначи.
Поделете на две чаши и ставете ги исечканите јагоди, доколку користите.

Едноставен омлет од микробранова печка

Единственото нешто подобро од започнување на денот со вкусен омлет направен во тава е да го започнете денот со таков што можете да го направите во шолја (и за околу пет минути)!

Јајцата се богати со протеини, ќе ви дадат енергија и ќе ве држат сити до ручек.

Состојки:

1/4 лажичка екстра девствено маслиново масло
2 големи јајца
1 супена лажица млеко со малку маснотии
1/4 лажичка сол
1/8 лажичка свежо мелен црн пипер
2 супени лажици пиперка (исечена на коцки)
1 супена лажица сечкана шунка
1 лажичка ситно сечкан свеж власец
1 лажичка зрнест сенф (по желба).

Приготвување:

Истурете го маслиновото масло во голема шолја прикладна за микробранова печка и рамномерно премачкајте ја внатрешноста.
Потоа додадете ги јајцата, млекото, солта, црниот пипер, пиперката и шунката.
Со вилушка лесно изматете ја смесата додека не се измешаат состојките.
Ставете во микробранова печка на висока температура додека јајцата целосно не се сварат, околу две минути.
Оставете малку да се излади и послужете ги со власец и зрнест сенф по желба.

Здрав сендвич

Овој сендвич има сè – зелен зеленчук, здрави масти, цели зрна и вегетаријански извор на протеини.

Уште подобро, можете да го имате на маса за 10 минути, што го прави совршен хранлив ручек или вечера.

Со 19 г протеини и девет грама влакна по порција, ќе се чувствувате сити до следниот оброк.

Состојки:
1 авокадо
Прстофат сол
8 парчиња леб од 100% цело зрно
1 шолја свеж спанаќ
1 средна краставица (со кора, тенко исечена)
100 гр свежа моцарела (исечена)
1 шолјичка свежи никулци по ваш избор
1/4 шолјичка прелив за салата.

Приготвување:

Во сад со сол ставете го авокадото и убаво изгмечете го со вилушка.
Ставете четири парчиња леб и рамномерно намачкајте ја секоја кришка со малку изгмечено авокадо.
Покријте го секое парче леб со спанаќ, краставици, моцарела и никулци.
На секоја преостаната кришка леб намачкајте по една лажица прелив за салата и прелијте го секој сендвич.
Сендвичите исечете ги на половина и послужете.