Зелен сок од спелта: Што лекува свежиот сок од спелтина пченица?
Што е зелен сок од спелта и како се прави? Сокот од пченична трева го открила д-р Ен Вигмор. Што лекува свежиот сок од спелтина трева?
Сокот од спелта првпат го направила англиската докторка Ен Вигмор, која пред повеќе од половина век била излечена од рак на дебелото црево, благодарение на овој зелен сок.
Таа живеела повеќе од 90 години. На напредната 82-годишна возраст, д-р Ен Вигмор немала ниту едно бело влакно. Се верува дека сокот од спелта бил една од причините за нејзината виталност, заедно со сите генетски предиспозиции и здравиот живот што го водела.
Ова било толку неверојатно што студентите ја замолиле да им дозволи да ја проучуваат нејзината коса во лабораторија. Тестот покажал дека тоа е нејзината природна боја! Ова е резултат на редовното пиење сок од млада пченица, пиење ферментиран пијалак направен од никулци од жито, кој е преполн со витамини Б, К и Е, протеини и ензими, здрава исхрана и повремена детоксикација.
Во 1984 година излегува соопштение од Др. Робинсон „Жива храна и рак“ со спектакуларното откритие дека сировата храна го намалува ризикот од рак за 75%, а дека сокот од пченична трева го намалува за 95%.
Како да направите сок од Спелта
Свежо исцедениот сок од зелена спелта – пченична трева се прави од млади пченични никулци кои никнале од пченични зрна и пораснале околу 10-15 см во вид на трева. Тревата се сече и се цеди преку соковник кој нема метални делови за да се зачуваат ензимите од сокот од пченица. Една доза сок е околу 30 мл, или една ракиена чашка, испиена еден час пред оброк. Вкусот е сладок со арома и мирис на трева.
Пченичната трева можете сами да ја засадите, но можете да ја купите и во продавниците за здрава храна во свежа или сушена форма. Најевтиниот начин е сами да одгледувате пченична трева. Пченицата расте многу брзо, а за да ја одгледувате потребни ви се органски семиња од пченица, тресет и земја. Спелтата е стар вид пченица што не е генетски модифицирана. Дознајте повеќе за ова ТУКА.
Постапка за правење сок од спелта:
- Потопете ги семките од пченица осум до дванаесет часа.
- Оставете ги семките во стаклена тегла и плакнете ги три пати во следните 24 часа.
- Кога ќе почне да се појавува ртење, засадете го семето на врвот на земјата. Односот треба да биде еден дел од тресет до три дела почва.
- Наводнете ја засадената пченица и покријте ја теглата првите три дена да не се исуши. Во тие денови пченицата убаво полевајте ја наутро, а навечер попрскајте ја со вода.
- Четвртиот ден, откријте ја теглата и изложете ги семките на индиректна светлина.
- Идеалната температура за одгледување на пченица и избегнување на мувла е 21C до 26C. Ако се појави мувла, посадете нова пченична трева.
- Пченичната трева можете да ја исечете кога ќе порасне околу дваесетина сантиметри. Два дена пред сечењето, изложете ја на сонце за да се овозможи синтеза на хлорофил.
- За нова серија, користете нови семиња и земја.
- Можете да исцедите пченична трева со помош на соковник или да ја мелете во блендер со додавање вода.
1 дневна доза сок од Спелта заменува 1,5 кг разновиден зеленчук!
Свежиот сок од спелта има значително поголема концентрација на хранливи материи од обичниот лист во прав бидејќи цврстите влакна целосно се отстрануваат со ладно цедење!
Лекарот и биохемичар д-р Т. Ернст, исто така, го открил антиканцерогениот витамин Б17 (лаетрил) во пченичната трева. Студијата во Израел на 60 пациенти на кои им е дијагностициран рак на дојка покажала дека сокот од пченица може да ги намали негативните ефекти предизвикани од хемотерапијата.
Што лекува свежиот сок од спелтина трева?
- Ја прочистува и ја зајакнува крвта, бидејќи зелениот сок има 70 проценти хлорофил. Со него бројот на црвените крвни зрнца многу брзо се враќа во нормала.
- Хлорофилот е антибактериски и го чисти нашето тело и надворешно (со бањи) и внатрешно, дури и од тешки метали во цревата, а науката докажа дека хлорофилот го запира растот и развојот на несаканите бактерии Течниот хлорофил продира во ткивата, го прочистува и го регенерира телото, го прочистува црниот дроб.
- Повеќе од 100 елементи кои им се потребни на луѓето се пронајдени во зелениот сок од спелта. Ако се одгледува во органска почва, апсорбира 92 од 102 познати минерали од почвата, а неорганскиот зеленчук од пазар обезбедува само 17-51.
- Богат е со разни ензими, сокот од спелта има преку 300 ензими, дури и ретки кои сме ги имале само при раѓање.
- Ја подига алкалната средина во телото, а со тоа спречува појава на рак, кој не може да се развие во таа средина. Помош во лекувањето на ракот!
- Ја подобрува плодноста (Високата содржина на магнезиум во хлорофилот создава ензими кои ги обновуваат половите хормони).
- Богат е со протеини
- Помага во регулирање на телесната тежина
- Го зголемува нивото на енергија, ги намалува негативните ефекти од хемотерапијата
- Го успорува процесот на стареење
- Го намалува воспалението, ги топи цистите на јајниците и бубрезите
- Ја чисти кожата и ги отстранува непријатните мириси
- Го намалува шеќерот во крвта
- Свежиот зелен сок е сиров хлорофил и може да се зема орално без никакви токсични ефекти.
- Содржи многу кислород. Мозокот и сите телесни ткива функционираат оптимално со висок процент на кислород.
- Го намалува високиот крвен притисок и ги зајакнува капиларите.
- Одлична помош при проблеми со кожата како егзема или псоријаза.
- Го спречува растот на седата коса, ѝ ја враќа на косата природната боја.
- Одличен за гнојно воспаление на непцата.
- Имплантите со зелен сок во форма на клизма се одлични за чистење и детоксикација на цревните ѕидови.