Зошто не е добро да се јаде овошје навечер, пред спиење?

Фото: Pexels
233

Иако овошјето е генерално здрава ужина, ако го јадете премногу навечер, може да предизвика непријатност и да го наруши сонот. Ако сакате да јадете овошје пред спиење, одберете некое кое е со малку шеќер и лесно сварливо.

Овошјето содржи природни шеќери и влакна, кои му даваат енергија на телото и го отежнуваат варењето. Во принцип, овошјето е најдобро да се јаде на празен стомак, бидејќи го олеснува варењето. Меѓутоа, кога луѓето јадат овошје пред спиење, нивниот стомак веќе е во процес на варење на оброкот што го јаделе претходно, што може да го наруши процесот на варење и да предизвика непријатност.

Што се случува кога конзумираме овошје навечер?
Јадењето овошје во текот на ноќта ги зголемува шеќерот во крвта и нивото на енергија, што му отежнува на телото да се опушти и да забави. Ова, пак, го нарушува природниот циклус на спиење, бидејќи зголеменото ниво на енергија ја стимулира активноста на мозокот, што им отежнува на луѓето да заспијат. Зголеменото ниво на шеќер во крвта исто така може да биде ризично за луѓето кои имаат дијабетес.

Со оглед на долгото време на варење кое го бараат повеќето овошја, нивното конзумирање пред спиење може да го зголеми ризикот од зголемување на телесната тежина. Тоа е затоа што процесот на варење е побавен во текот на ноќта, па на овошјето му треба подолго време од вообичаено за правилно да се вари. Како резултат на тоа, телото го претвора и складира шеќерот од овошјето во масти кои ја зголемуваат телесната тежина.

Идеално, треба да има период од најмалку 3-4 часа помеѓу јадењето овошје и оброкот. Ова е исто така една од причините зошто луѓето треба да избегнуваат да јадат овошјето пред спиење.

Какви негативни здравствени последици може да предизвика порција овошје пред спиење?
Овошјето е слатко по природа, а некои – како што се бананите, мангото и грозјето – содржат многу природни шеќери. Јадењето премногу слатко овошје во текот на ноќта може да предизвика ненадеен скок на нивото на шеќер во крвта, што го нарушува сонот и доведува до здравствени проблеми како дијабетес. Ако сакате да јадете овошје навечер, изберете го она со малку шеќер, како што се бобинките, јаболката и крушите

Овошјето може да предизвика рефлукс на киселина – Јадењето кисело овошје како што се портокали, грејпфрут и ананас во текот на ноќта може да предизвика рефлукс на киселина, состојба во која желудочната киселина се враќа во хранопроводникот, предизвикувајќи киселини и други симптоми.

Овошјето може да го наруши сонот – Голема порција овошје пред спиење може да го наруши сонот и да доведе до несоница. Иако овошјето е генерално здрава ужина, ако го јадете премногу ноќе може да предизвика непријатност и да го наруши сонот. Ако сакате да јадете овошје пред спиење, одберете некое кое е со малку шеќер и лесно сварливо.
Овошјето не може да го потисне чувството на глад ​​– Овошјето е нискокалорично, а ако го јадете навечер, можеби нема да останете сити долго. Ако сте гладни и ви треба закускакоја ќе ве засити, изберете закуска богата со протеини како грст ореви, тврдо варено јајце или парче сирење.