Зошто треба да се напиете чаша вода после кафе? Експертите посочуваат неколку причини

Фото: Pexels
234

Многу луѓе не можат да замислат да го започнат денот без шолја кафе. Црниот напиток е совршен за будење, но чаша вода после кафе е уште подобра опција, велат експертите. Еве зошто.

Кофеинот има силно диуретично дејство, кое во голема мера го дехидрира телото. Ако испиете чаша вода, ќе ја вратите рамнотежата и ќе го намалите ризикот од губење на течноста.

Исто така, кафето е богато со растителни бои кои можат да влијаат на бојата на забната глеѓ, особено ако често го консумираме. И овде водата е корисна. Со испирање на остатокот од кафето, ја спречуваме реакцијата помеѓу киселините од кафето и забната глеѓ. Исто така, не треба да ги миете забите веднаш по пиењето на црниот напиток, бидејќи тоа може да го загрози нивното здравје.
Кофеинот влијае и на зголемувањето на крвниот притисок, а тоа може да биде особено ризично за луѓето со хипертензија.

Водата го разредува кафето, со што се намалува оптоварувањето на срцето и крвните садови, а ризикот од скокови на притисокот се сведува на минимум.