Едно 32-годишно истражување покажало дека три намирници го скратуваат животот

Фото: Unsplash
351

Потенцијалната опасност лежи во фактот што следните три намирници – говедското, пилешкото и млечните производи – содржат сулфурни амино киселини.

Ако говедското, пилешкото и млечните производи се редовен дел од вашата исхрана, можеби е време да направите некои промени. Имено, истражувањето спроведено од Медицинскиот факултет на Универзитетот Пен Стејт во Херши, Пенсилванија, покажало дека овие три намирници можат да ви го скратат животот.

Потенцијалната опасност лежи во фактот што говедското, пилешкото и млечните производи содржат сулфурни амино киселини. Студијата покажала дека консумирањето големи количини на овие киселини може да доведе до поголем ризик од кардиоваскуларни болести, па дури и до фатален исход.

Кога истражувачите ги прегледале резултатите на речиси 120.700 учесници од две долгорочни студии, тие откриле дека оние кои земале двојно поголема количина на сулфурни аминокиселини отколку што се смета за разумно „имаат 12 отсто зголемен годишен ризик од развој на кардиоваскуларни болести и 28 отсто зголемен ризик од умирање од таа состојба во текот на 32-годишниот период на истражување“. Тие исто така откриле дека повеќето сулфурни амино киселини доаѓаат од храна како што е говедското месо, пилешкото и млечните производи.

„Новото истражување укажува дека исхраната богата со животински протеини е поврзана со полошо здравје. А типичната американска исхрана содржи премногу од таа храна“, вели д-р Сц. Лиза Јанг, нутриционистка во приватна пракса.

„Студијата исто така покажува дека здравата исхрана за срцето треба да вклучува повеќе овошје и зеленчук и растителни протеини како грав и јаткасти плодови наместо месо и млечни производи.

Сепак, не мора да ја елиминираме храната богата со сулфурни аминокиселини, како што се месото и млечните производи, туку треба да се фокусираме на создавање на здрави модели на исхрана, вели Јанг.