Медот со состав на антиоксиданти како спанаќот

Фото: Unsplash
193

Во минатото луѓето мислеле дека цветниот нектар се претвора во мед со посебна магија. Денес се знае дека има околу 300 видови мед, но и дека има сличен состав на антиоксиданти кои се здрави за срцето, како и спанаќот.

Медот е густ и сладок производ на пчелите кои го прават од нектарот од цвеќињата. Тој е еден од најценетите природни производи уште од дамнешно време и се користи не само како природен производ и засладувач, туку и во традиционалната медицина како помош за лекување на различни состојби, од ублажување на кашлица и болки во грлото до заздравување на рани.

Денес знаеме околу 300 различни видови мед. Медот се состои од повеќе од 80% јаглени хидрати и нешто помалку од 20% вода. Студиите открија повеќе од 600 компоненти во медот кои имаат потенцијално корисен ефект врз здравјето на луѓето. Што се однесува до составот на јаглехидратите, доминира фруктозата, а потоа глукозата, малтозата и другите шеќери. Од витамините доминираат витамините Б и витаминот Ц, а од минералите калиум, калциум, магнезиум, фосфор, натриум и други. Покрај тоа, тој е богат со биоактивни компоненти како што се флавоноиди и полифеноли.

 

ВИДОВИ МЕД:

Багремов мед

Со светла боја, многу сладок и пријатен вкус поради високата содржина на фруктоза и малата содржина на сахароза. Често се користи како додаток во чаеви. Се верува дека има антиинфламаторно дејство, има корисен ефект врз црниот дроб и дигестивниот систем.

 

Мед од жалфија

Светло жолта боја и пријатен вкус. Поволно делува на дигестивниот процес и на целиот дигестивен систем, има антиоксидантно дејство, поради што позитивно делува и на кардиоваскуларниот систем. Помага при заздравување на раните и борба против настинки, болки во грлото и кашлица. Делува така што го олеснува искашлувањето и го поттикнува исфрлањето на слузта од респираторните органи.

Мед од костен

Со темна боја, речиси кафен. Има посебна арома, малку горчлив вкус. Помага при настинка и кашлица, бронхитис, има антимикробно, антибактериско и антисептично дејство. Богат е со витамини Б и витамин Ц.

Ливадски мед

Мед од разни ливадски цвеќиња. Помага во борбата против инфекции, богат со антиоксиданти, помага за зараснување на раните, благотворно делува на дигестивниот систем.

Мед од лаванда

Богат со вкус, бојата може да варира од посветла до потемна, како и другите видови, помага во функционирањето на горниот респираторен тракт, благотворно делува на бронхитис и кашлица. Има смирувачки ефект, го помага варењето и ја намалува надуеноста.

Дали знаевте?

• Пчелите произведуваат мед повеќе од 150 милиони години

 

• За половина килограм мед се потребни 556 пчели и два милиони цветови

 

• Медот никогаш не се расипува

 

• Поради високата содржина на фруктоза, медот е 25 проценти посладок од шеќерот

 

• За да направат мед, пчелите собраниот нектар го складираат во саќе, а потоа го испаруваат со мафтање со крилјата.

 

• Пред да се развијат биологијата и ботаниката, луѓето мислеле дека цветниот нектар се претвора во мед со посебна магија

• Медот е основна храна на пчелите. Причината поради која пчелите се толку зафатени со собирање нектар од цвеќињата е да создадат доволно залихи храна за нивната колонија во текот на зимските месеци.

 

• Медот има сличен состав на антиоксиданти кои се здрави за срцето како и спанаќот.