Прескокнувањето на појадокот го зголемува ризикот од смрт од кардиоваскуларни болести

Фото: Pexels
184

Прескокнувањето на еден од трите стандардни дневни оброци може да има сериозни здравствени последици, покажува новото американско истражување. Студијата во која учествувале 24.011 Американци постари од 40 години покажала дека јадењето само еден оброк дневно е генерално поврзано со поголема смртност, пишува Science Alert.

Основните препораки за правилна и здрава исхрана се да се јаде разновидна исхрана богата со овошје и зеленчук, храна од растително потекло, да се подготвува лесна храна со малку маснотии претежно готвена храна или сирова храна, како разни салати со маслиново масло и зачински билки, да се готват лесни супи од зеленчук, да се пијат многу течности, по можност вода и да се користат медитерански билки и маслиново масло. Важно е да не се прескокнуваат оброците, да се јаде во почести и помали оброци, бидејќи редовните оброци го обезбедуваат организмот со хранливи материи, го намалуваат чувството на глад и исцрпеност.

Пијалаците и храната се најдобри на собна температура, а треба да се избегнуваат масни, многу зачинети, пржени и печени јадења, како и засладени и газирани пијалаци. Најдобро е да ги замените кремастите колачи со сирово овошје или овошна салата.

Прескокнувањето на еден од трите стандардни дневни оброци може да има сериозни здравствени последици, покажува новото американско истражување. Студијата во која учествувале 24.011 Американци постари од 40 години покажала дека јадењето само еден оброк дневно е генерално поврзано со поголема смртност, пишува Science Alert.

Прескокнувањето на појадокот е поврзано со поголем ризик од смрт од кардиоваскуларни болести, а прескокнувањето на ручек или вечера со поголема смртност од сите причини. Проблемот е забележан и кога станува збор за сите три оброци доколку се премногу блиску еден до друг. Растојанието од 4,5 часа помеѓу оброците исто така носи поголем ризик од смрт од сите причини. Истражувањата покажаа дека луѓето кои јадат само еднаш дневно имаат поголема веројатност да умрат порано од оние кои јадат повеќе од еднаш дневно.

Врската останала дури и откако научниците ги прилагодиле резултатите за различни фактори на животниот стил, како што се консумирање алкохол, пушење, нивото на физичка активност или квалитетот на исхраната.

Затоа, се препорачува да се јадат најмалку два или три оброци на ден.

Студијата не била доволно голема за да се воспостави причинско-последична врска помеѓу прескокнувањето оброци и прераната смрт, но и ова е доволно за понатамошно истражување, забележуваат авторите.

Можно е да има и други причини кои влијаат на навиките во исхраната и на смртноста. Резултатите се засноваат на анализа на јавни податоци и не имплицираат каузалност, но она што го откриле научниците има метаболичка смисла.

„Метаболичкото чувство“ се однесува на фактот дека прескокнувањето оброци доведува до внесување премногу енергија во телото со еден од нив. Ова може да предизвика нерамнотежа во начинот на кој телото ја регулира гликозата и последователно да го наруши метаболичкиот систем. Приближно 30 проценти од испитаниците редовно јаделе помалку од три оброци на ден, за што имало бројни причини – од работно време, зафатен начин на живот, сиромаштија, намерно слабеење.