Со овој начин на исхрана ќе живеете 10 години подолго

Фото: Pixabay
446

Новото истражување успеало да докаже која исхрана е најздрава – и дека со неа можеме да си го продолжиме животот за повеќе од десет години, дури и ако почнеме со неа подоцна во животот

Одамна знаеме дека храната има значително влијание врз нашето здравје. Новото истражување сега успеало да докаже која исхрана е најздрава – и дека со неа можеме да си го продолжиме животот за повеќе од десет години!

Можеме да живееме и до 13 години подолго ако се храниме правилно. Она што на почетокот звучи речиси утопично е резултат на големо истражување од Норвешка. Колку побрзо ја направиме нашата исхрана поздрава, толку подолго ќе живееме – логично. Меѓутоа, истражувачкиот тим исто така открил дека вреди да се вложи во менувањето на навиките во исхраната и подоцна во животот и дека тоа може да го продолжи животот за неколку години.

Според истражувањата: Растителната исхрана го продолжува животниот век

Научниците кои работеле со Ларс Фаднес ги проценувале постоечките податоци и мета-анализи од 204 земји за истражувачки цели. Така, тие успеале да создадат модел за да покажат до кој степен урамнотежената исхрана влијае на нашиот животен век.

Резултатот од истражувањето: луѓето кои се хранат со растителна исхрана во просек живеат најдолго. Јадат многу зеленчук како грав, спанаќ и грашок, како и цели зрна и јаткасти плодови. Ова е во спротивност со „модерната“ исхрана што ја следат денес многу луѓе, особено во западниот свет: исхрана богата со шеќер, високо преработена храна и големи количини црвено месо – што, меѓу другото, може да влијае и на здравјето на срцето.

Подоцнежната промена во исхраната може да додаде години во вашиот живот

Не е изненадувачки што здравата исхрана на млада возраст носи најдобри резултати во однос на очекуваниот животен век: според истражувањата, една млада жена која почнува да јаде претежно растителна и здрава исхрана на возраст од 20 години може да живее десет години – дури и подолго! Мажите кои ги воспоставуваат овие навики во исхраната на иста возраст, наводно, може да го продолжат својот живот за 13 години.

Но, зарем не се исплати повеќе да се прилагоди вашата исхрана и подоцна во животот? Според истражувањето, 60-годишна жена која денес ја менува исхраната може да живее уште осум години повеќе. 60-годишен маж може да го продолжи својот животен век за дури девет години. Но, дури и на 80-годишна возраст, вреди да се ревидира вашата исхрана: исхраната базирана на растителна храна може да ви додаде околу три и пол години.

 

Се разбира, исхраната не е единствениот фактор што влијае на нашиот животен век. Ова вклучува неколку други фактори на кои можеме да влијаеме, како што се доволно вежбање и спиење и што е можно помалку стрес. Многу генетски фактори исто така играат улога, но ние не можеме да влијаеме на тоа. Сепак, резултатите од скандинавските истражувања јасно покажуваат како правилната исхрана може да има позитивно влијание врз нашето здравје и на крајот на животниот век. И нè потсетуваат дека и во старост не е доцна да обрнеме повеќе внимание на она што завршува на нашата чинија.