Да се фрли или не? Дали може да го јадеме џемот ако одозгора фатил мувла

Фото: Pexels
462

Ја отворате вашата последна тегла од тој толку вкусен, миризлив, домашен џем од цреши, вишни, малини, капини или што и да е друго и прво што гледате се влакнести дамки од мувла. Ви се случувало, нели? Што правите тогаш?

Сигурно ви се случувало ова досега: Ја отворате вашата последна тегла од тој толку вкусен, миризлив, домашен џем од цреши, вишни, малини, капини или што и да е друго и прво што гледате се влакнести дамки од мувла. Ви се случувало, нели? Што правите тогаш? Иако, освен што ви е од една страна сигурно жал да го фрлите, од друга страна си мислите дали е безбедно да го јадете откако ќе го остраните видливиот дел од мувлата?

Оваа дилема збунува многумина. Затоа, ние ќе ви кажеме што да направите кога следниот пат ќе најдете мувла на вашиот џем.

Што е мувлата?

Прво треба да разберете што е мувла. Ова се вообичаени габи кои успешно се размножуваат во храната. Постојат многу видови на габи. Меѓу нив има безопасни, опасни, па дури и корисни.

Штетните габи испуштаат токсини во храната. Обично тие влијаат само на вкусот на производот, но во најлош случај може и сериозно да се отруете.

Мувлата што навлегла во џемот укажува на нарушување на технологијата за готвење или условите за чување и е јасен сигнал дека нешто не е во ред со џемот.

Што да се прави со мувлата?

Само преку лабораториски истражувања можете со сигурност да дознаете каква мувла има во вашиот џем. Едноставно е невозможно визуелно да се одреди степенот на опасност од која било габа.

Исклучително е важно да запомните дека она што ќе го најдете на површината на џемот е само видливиот дел од габата.

Факт е дека поголемиот дел одамна се проширил до самото дно. Затоа, отстранувањето на неколку лажици џем од површината на мувлата нема целосно да ја отстрани габата. Исто така, за жал, микробрановата, замрзнувањето или дури и превривањето на џемот нема да ја отстранат настанатата мувла. Таа е неверојатно упорна и исчезнува само под влијание на многу долг третман на висока температура.

Имајќи го предвид сето погоре, може да се направи еден заклучок: кога ќе видите мувла на вашиот џем, мирно испратете го во корпата за отпадоци.

И во следната овошна сезона, подгответе го џемот во целосна согласност со сите правила. Освен тоа, не заборавајте дека џемот треба да го чувате во просторија каде што нема вишок влага и каде што не продира директна сончева светлина.