5 намирници за посилен имунитет

Фото: Pexels
196

Силниот имунитет е важен за одржување на здравјето и способноста на телото да се бори против инфекциите. Еве кои намирници се користат за посилен имунитет и благотворно делуваат на здравјето.

Ако вашиот имунолошки систем е во ред, го уништува секој патоген, без разлика дали е вирус, габа или изменета клетка која е на пат да стане канцерогена. Нашиот одбранбен систем го прави тоа со ослободување на десет милиони протеини наречени антитела секој час. Оваа будност и артилерија бара дарежлива понуда на хранливи материи.
Лекарите велат дека лошата исхрана е најважната причина за слабеење на имунитетот кај здравите луѓе.

Храна за зајакнат имунитет
Одредени намирници се најдобриот избор за природно зајакнување на имунитетот…

Говедското месо ги зајакнува вашите слаби точки, како и вашиот имунитет. Недостатокот на цинк е еден од најчестите недостатоци на витамини кои се јавуваат кај возрасните, особено кај вегетаријанците и оние кои јадат помалку говедско месо, најдобар извор на овој минерал кој го зајакнува имунитетот. Дури и благ недостаток на цинк го зголемува ризикот од инфекција. Цинкот е многу важен за развој на бели крвни зрнца, бестрашни имунолошки клетки кои препознаваат и уништуваат бактерии, вируси и други негативци. Сто грама посно говедско месо (доволно за пристоен стек) обезбедува околу 30% од дневната вредност на цинк. Заедно со цинкот во другите намирници, ќе биде доволно да ги надополните резервите на цинк. Ако не можете да помислите на говедско месо, јадете остриги, житарки, свинско месо, живина, јогурт и млеко.

Портокалово: Зајакнете ги вашите граници. Можеби не мислите дека кожата е дел од вашиот имунолошки систем. Но, овој клучен орган, со површина од еден квадратен метар, служи како тврдина на првата линија на борбата против непожелните гости. За да остане силна, ѝ треба витамин А. Тој игра суштинска улога во производството на сврзното ткиво, кое е клучна компонента на кожата. Еден од најдобрите начини за добивање на овој витамин е од храна која содржи бета-каротин, кој телото го претвора во витамин А. Мислете на портокалово кога барате храна богата со бета-каротин: моркови, тиква, диња.

Со векови луѓето ширум светот користеле печурки за да го зајакнат својот имунитет. Современите истражувачи знаат и зошто: печурките го зголемуваат производството и активноста на белите крвни зрнца, правејќи ги поагресивни, што е одлично кога имате инфекција. Посебните видови шититаи и маитаки печурки се најдобри за имунитет, но не се лоши ниту домашните.

Чај: Исчистете го опасниот отпад. Како и сите војни, војувањето со бактерии е валкана работа. Кога вашиот имунолошки систем се бори со натрапниците и ја поправа штетата, тој самиот создава потенцијално опасни соединенија, слободни радикали. Тие можат да ги оштетат вашите клетки и ДНК, да го забрзаат стареењето и да постават основа за болести како што е ракот. Антиоксидантите можат да ги исчистат слободните радикали пред да почнат да прават хаос. Овошјето и зеленчукот се полни со антиоксиданти, но црниот и зелениот чај се побогати со нив од кое било овошје. Додека го подготвувате чајот, ставајте ја и вадете ја кесичката со чај неколку пати во водата бидејќи поновите истражувања покажуваат дека кесичките чај натопени на овој начин ослободуваат пет пати повеќе полифеноли, моќни антиоксиданти, отколку кесичките чај што само се оставаат да отстојат во топла вода.

Кефир: Испратете засилување. Слузавата мембрана со која е обложен дигестивниот тракт е домаќин на трилиони добри бактерии кои ги спречуваат штетните бактерии да влезат во телото преку дигестивниот систем. За жал, антибиотиците можат да ги избришат овие добри бактерии и да ве направат подложни на непријатните бактерии кои водат до дијареа. Може да обезбедите засилување само во форма на јогурт и кефир. Оние видови кои содржат и активни култури на бактерии можат да помогнат во обновувањето на цревната флора.