9 импресивни придобивки од ладното кафе: Подготовка на омилениот утрински напиток без варење

Фото: Pexels
630

Кафето со ладна подготовка може да има неколку здравствени придобивки, како што се поттикнување на метаболизмот и заштита на здравјето на срцето. Некои луѓе сметаат дека кафето со ладна подготовка е понежно за стомакот од другите видови кафе. Се приготвува лесно, но се чека долго. Сепак, може да се направи поголема количина која се чува во фрижидер

Кафето со ладна подготовка се здоби со популарност меѓу љубителите на кафе во последниве години.
Наместо да се користи топла вода за да се извлече вкусот и кофеинот од зрната кафе, кафето со ладна подготовка се потпира на времето на тој начин што ќе го оставате во ладна вода 12 до 24 часа.

Овој метод го прави напитокот помалку горчлив од топлото кафе.

Иако повеќето истражувања за здравствените придобивки од кафето користат топла подготовка, се смета дека ладната подготовка нуди многу слични ефекти.

Еве 9 импресивни здравствени придобивки од ладното кафе.

 1. Може да го поттикне вашиот метаболизам
  Метаболизмот е процес со кој вашето тело користи храна за да создаде енергија.

Колку е поголема стапката на метаболизам, толку повеќе калории согорувате во мирување.

Исто како топлото кафе, кафето со ладна подготовка содржи кофеин, за кој се покажа дека ја зголемува стапката на метаболизмот во мирување до 11%. Се чини дека кофеинот ја зголемува стапката на метаболизмот со зголемување на брзината на согорување на мастите во вашето тело.

Во една студија на 8 мажи, внесувањето кофеин довело до 13% зголемување на согорувањето на калориите, како и двојно зголемување на согорувањето на мастите – многу поголеми ефекти отколку што доживеале по земањето плацебо или бета-блокатор (лек за крвен притисок и циркулација).
Накусо, кофеинот во ладното кафе може да го зголеми бројот на калории што ги согорувате во мирување. Ова може да го олесни губењето или одржувањето на тежината.

 1. Може да ви го подигне расположението
  Кофеинот во ладното кафе може да ја подобри состојбата на умот.

Се покажа дека потрошувачката на кофеин го подобрува расположението, особено кај лицата со недостаток на сон.

Преглед на студии со над 370.000 луѓе покажа дека оние кои пиеле кафе имале помали стапки на депресија. Всушност, за секоја шолја кафе консумирана на дневна основа, ризикот од депресија се намалил за 8%.

Некои истражувања дури сугерираат дека кофеинот може да се користи како додаток во исхраната за подобрување на расположението и функцијата на мозокот кај постарите возрасни лица.
Во една студија на 12 возрасни на возраст од 63-74 години, земањето 1,4 мг кофеин по килограм (3 мг на кг) телесна тежина го подобрило расположението за 17%. Оваа количина на кофеин е еквивалентна на околу две шолји кафе за личност со просечна големина.

Кофеинот, исто така, ја подобрил нивната способност да реагираат на предмет што се движи кон нив, што покажува дека го зголемува фокусот и вниманието.

Накусо, пиењето ладно кафе може да го подобри вашето расположение, да го намали ризикот од депресија и да ја подобри функцијата на мозокот.

 1. Може да го намали ризикот од срцеви заболувања
  Срцевата болест е општ термин за неколку состојби кои можат да влијаат на вашето срце, вклучувајќи коронарна артериска болест, срцев и мозочен удар. Тоа е причина број еден за смрт во светот.
  Кафето со ладна подготовка содржи соединенија кои можат да го намалат ризикот од срцеви заболувања, вклучувајќи кофеин, фенолни соединенија, магнезиум, тригонелин, киниди и лигнани. Тие ја зголемуваат чувствителноста на инсулин, го стабилизираат шеќерот во крвта и го намалуваат крвниот притисок.
  Напитокот содржи и хлорогени киселини (CGA) и дитерпени, кои делуваат како антиоксиданти и антиинфламаторни агенси.
  Пиењето 3-5 шолји кафе (450-750 мл) дневно може да го намали ризикот од срцеви заболувања до 15%, во споредба со луѓето кои не пијат кафе.

Недостасуваат докази кои сугерираат дека пиењето повеќе од 3-5 шолји дневно го зголемува ризикот од срцеви заболувања, иако овој ефект не е проучен кај луѓе кои консумираат повеќе од 600 мг кофеин дневно, што е еквивалентно на околу 6 шолји кафе.
Сепак, луѓето со неконтролиран висок крвен притисок треба да избегнуваат редовно да пијат кофеин, бидејќи тоа може дополнително да го подигне неговото ниво.
Накусо, редовното пиење ладно кафе може да го подобри здравјето на вашето срце. Сепак, кофеинот треба да се ограничи или да се избегнува доколку имате неконтролиран висок крвен притисок.

 1. Може да го намали ризикот од дијабетес тип 2
  Дијабетесот тип 2 е хронична состојба во која нивото на шеќер во крвта е превисоко. Ако не се лекува, може да доведе до многу сериозни здравствени компликации.

Ладното кафе може да го намали ризикот од развој на оваа болест. Всушност, пиењето најмалку 4-6 шолји кафе дневно е поврзано со помал ризик од дијабетес тип 2.

Овие придобивки може во голема мера да се должат на хлорогенските киселини, кои се моќни антиоксиданти во кафето.

Ладното кафе може да ги регулира цревните пептиди, хормони во вашиот дигестивен систем кои го контролираат и забавуваат варењето, одржувајќи го шеќерот во крвта стабилен.

Една студија со повеќе од 36.900 луѓе на возраст од 45 до 74 години покажала дека оние кои пиеле најмалку 4 шолји кафе дневно имале 30% помал ризик од дијабетес тип 2 отколку лицата кои не пијат кафе.

Преглед на 3 големи студии со повеќе од 1 милион луѓе покажал дека оние кои го зголемиле внесот на кафе во текот на 4 години имале 11% помал ризик од дијабетес тип 2, во споредба со 17% поголем ризик кај оние кои го намалиле внесот на кафе за повеќе од 1 шолја дневно.

Накусо, редовното пиење ладно приготвено кафе може да ви помогне да го одржите вашиот шеќер во крвта стабилен и да го намали ризикот од дијабетес тип 2.

 1. Може да го намали ризикот од Паркинсонова и Алцхајмерова болест
  Покрај зголемувањето на вашата концентрација и расположение, ладното кафе може да му користи на вашиот мозок и на други начини.

Кофеинот го стимулира вашиот нервен систем и може да влијае на функционирањето на вашиот мозок.

Една неодамнешна студија забележа дека пиењето кафе може да го заштити вашиот мозок од болести поврзани со стареењето.

Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест се невродегенеративни состојби, што значи дека тие се предизвикани од смрт на мозочните клетки што се случува со текот на времето. Двете болести може да резултираат со деменција, пад на менталното здравје што ги отежнува секојдневните активности.

Алцхајмеровата болест е обележана со значително оштетување на меморијата, додека Паркинсоновата често предизвикува физички тремор и вкочанетост.

Една опсервациска студија покажала дека луѓето кои пиеле 3-5 шолји кафе дневно во средината на животот имале 65% помал ризик од развој на деменција и Алцхајмерова болест во староста.

Друга опсервациска студија забележала дека оние кои пијат кафе имаат помал ризик од Паркинсонова болест. Всушност, мажите кои пијат повеќе од четири шолји кафе дневно имаат пет пати помали шанси да ја развијат оваа состојба.

Се чини дека неколку соединенија во кафето, како што се фенилинданите, како и харман и нехарман соединенијата, обезбедуваат заштита од Алцхајмерова и Паркинсонова болест.

Имајте на ум дека кафето без кофеин се чини дека не ги нуди истите заштитни придобивки како она со кофеин.

Накусо, ладно приготвеното кафе содржи соединенија наречени фенилиндани, како и помали количини на нонхарман и харман соединенија. Овие можат да помогнат во заштитата на вашиот мозок од болести поврзани со возраста.

 1. Можеби е полесно за вашиот стомак од топлото кафе
  Многу луѓе го избегнуваат кафето бидејќи тоа е кисел пијалак кој може да стимулира рефлукс на киселина.

Станува збор за состојба во која стомачната киселина често тече од желудникот назад во хранопроводникот, предизвикувајќи иритација.

Киселоста на кафето има тенденција да се обвинува и за други тегоби, како што се тешкотии во варењето и стомачни киселини.

pН скалата мери колку e растворот кисел или алкален од 0 до 14, при што 7 е неутрален, помалите броеви се покисели и повисоките броеви поалкални.

Ладното и топлото кафе генерално имаат слични нивоа на киселост, околу 5-6 на pH скалата, иако тоа може да варира во зависност од поединечните напитоци.

Сепак, некои студии покажале дека ладното пиво е малку помалку кисело, што значи дека може помалку да го иритира вашиот стомак.

Друга причина зошто овој пијалак може да биде помалку иритирачки од топлото кафе е неговата содржина на сирови полисахариди.

Овие јаглехидрати, или синџири на молекули на шеќер, го зајакнуваат имунитетот на вашиот дигестивен систем. Ова може да ја намали иритацијата на цревата и непријатните ефекти на киселоста на кафето врз вашиот стомак.

Накусо, ладното кафе е само малку помалку кисело од топлото кафе, но содржи соединенија кои можат да го заштитат вашиот стомак од оваа киселост. Како такво, може да предизвика помалку непријатни дигестивни и киселински рефлукс симптоми отколку топлото кафе.

 1. Може да ви помогне да живеете подолго
  Пиењето ладно кафе може да го намали вашиот севкупен ризик од смрт, како и да умрете од причини специфични за некои болести.

Долгорочна студија спроведена на 229.119 мажи и 173.141 жени на возраст од 50 до 71 година покажала дека колку повеќе луѓето пијат кафе, толку е помал ризикот од смрт од срцеви заболувања, респираторни заболувања, мозочен удар, повреди, несреќи, дијабетес и инфекции.

Една од причините за оваа поврзаност може да биде тоа што кафето е богато со антиоксиданти.

Антиоксидантите се соединенија кои помагаат да се спречи оштетување на клетките што може да доведе до хронични заболувања како што се срцеви заболувања, дијабетес тип 2 и рак. Овие состојби можат значително да го намалат вашиот животен век.

Кафето содржи моќни антиоксиданти како полифеноли, хидроксицинамати и хлорогена киселина.

Иако студиите покажуваат дека топлото кафе содржи повеќе вкупни антиоксиданти од ладните варијанти, последниве содржат некои многу моќни антиоксиданти, како што е кофеоилхининската киселина (CQA).

Накусо, иако ладно приготвеното кафе содржи помалку вкупни антиоксиданти од топлото кафе, полно е со соединенија кои имаат висока антиоксидантна активност. Антиоксидантите помагаат во спречување на болести кои можат да го намалат вашиот животен век.

 1. Слична содржина на кофеин како и топлото кафе
  Ладното кафе се прави како концентрат кој треба да се разреди со вода, обично во сооднос 1:1.

Концентратот е неверојатно силен сам по себе. Всушност, неразреден, обезбедува околу 200 мг кофеин по шолја.

Сепак, разредувањето на концентратот – како што е вообичаено – ја намалува содржината на кофеин во финалниот производ, приближувајќи ја до онаа на обичното кафе.

Иако содржината на кофеин може да варира во зависност од методот на подготовка, разликата во содржината на кофеин помеѓу топлото кафе и ладно приготвеното кафе е незначителна.

Просечната шолја топло кафе содржи околу 95 мг кофеин, во споредба со околу 100 мг за типично ладно кафе.

Накусо, ладно приготвеното кафе и топлото кафе содржат слични количини на кофеин. Меѓутоа, ако сте пиеле концентра од ладно кафе без да се разредува, тоа ќе ви обезбеди околу двојно повеќе кофеин.

 1. Многу лесно се прави
  Лесно можете да направите ладно кафе дома.

Прво, купете цели печени зрна кафе и крупно сомелете ги.
Додадете 1 шолја кафе во голема тегла и измешајте со 4 шолји вода.
Покријте ја теглата и оставете го кафето да отстои во фрижидер 12 до 24 часа.
Ставете газа во ситно мрежеста цедалка и претурете го натопеното кафе во друга тегла.
Фрлете го талогот што се собира на газата или зачувајте го за други креативни намени. Течноста што останува е вашиот концентрат од ладно кафе.
Покријте ја теглата со херметички капак и чувајте го концентратот во фрижидер до две недели.

Кога ќе бидете подготвени да го пиете, додадете 1/2 шолја (120 мл) ладна вода на 1/2 шолја (120 мл) концентрат од ладно кафе. Ова прелијте го врз мраз и по желба додајте крем.

Наусо, иако е потребно значително подолго време за подготовка од топлото кафе, кафето со ладна подготовка е многу лесно да се направи дома. Измешајте крупно мелени зрна кафе со ладна вода, оставете да отстои 12 до 24 часа, процедете, а потоа се разредува концентратот со вода во сооднос 1:1.

Во крајна линија, ладното кафе е пријатна алтернатива на топлото кафе кое лесно можете да го направите дома. Тоа нуди многу слични здравствени придобивки, но е помалку кисело и помалку горчливо, што може да го направи полесно за оние со чувствителен желудник.

Ако сакате да ја измените вашата рутина за кафе, пробајте го ладното кафе и видете каква е разликата со вашата вообичаена топла шолја кафе.

Текстот е од ТУКА.