Киселата зелка не е само вкусна, туку е и здрава. Но, треба да знаете дека Сметаме дека нема потреба да ги наведуваме добрите страни на зелката на нашето тело. Меѓутоа, кога зборуваме за избор на зелка за мариноване, треба да знаете дека некои сорти се подобри за киселење, а некои за салата.
Сметаме дека нема потреба да ги наведуваме добрите страни на зелката за нашето здравје. Меѓутоа, кога зборуваме за избор на зелка за киселење, треба да знаете дека некои сорти се подобри за оваа намена, а други за салата. За киселење обично се препорачува зелка со овални цврсти главици, но со помали и светло зелени листови. Добра е и онаа зелка со сплескани главици, збиени потемни листови, пикантен вкус, особено добри за сарма.
Она што е важно е да изберете помали главици и оние кои имаат цврсто прилепени листови, но толку за да може водата и солта сепак да стигнат до средината на главицата, бидејќи ако не стигнат до таму, може да се случи да почнат да скапуваат.
Исто така, посебно внимание треба да се посвети на условите за чување на кисела зелка и на периодот кога е најдобро да се стави.
Зелка се става во текот на втората половина на ноември или првата половина на декември. Бурето со зелка се чува на место каде што температурата на воздухот е еднаква во текот на зимата (по можност во подрум). Бурето треба да биде чисто. Зелката прво се чисти од надворешните листови, се засекува коренот, а потоа се става во буре, така што коренот е надолу, односно, се ставаат зелките онака како што растат на земјата, со коренот долу.
Потоа се преливаат со ладна вода и на крај се раствораат 3 кг сол на 100 кг зелка во водата и се прелива. Потоа се става камен над зелката, бурето се затвора и зелката се остава да се кисели.