Четири видови леб кои ги јадат најдолговечните и најздравите луѓе во светот

Фото: Pexels
541

Консумацијата на леб не е забранета во сините зони. Всушност, лебот се смета за основа на здравата исхрана. Овде се јаде леб што жителите сами го печат независно од целовити состојки и без додадени адитиви.

Областите каде живеат најдолговечните луѓе во светот се нарекуваат сини зони. Има пет сини зони, а тие ги вклучуваат италијанскиот остров Сардинија, јапонскиот остров Окинава, грчкиот остров Икарија, полуостровот Никоја во Костарика и калифорнискиот град Лома Линда.

На овие места не само што живеат најдолговечните луѓе во светот – голем процент на луѓе постари од 100 години, туку и луѓе кои остареле без поголеми здравствени проблеми како што се срцеви заболувања, дебелина, рак или дијабетес.

Истражувањето на Ден Бутнер покажа дека долговечноста на луѓето во сините зони се должи на квалитетот на животот, односно, сè од позитивниот поглед на светот и мала количина на стрес до редовно вежбање и квалитетна храна.

Во сините зони, луѓето претежно имаат исхрана базирана на локално одгледувана растителна храна (околу 80 проценти) дополнета со риба, јајца и млечни производи. Најдолговечните луѓе во светот јадат во просек околу 65 проценти храна базирана на јаглени хидрати како што се цели зрна, овошје, зеленчук и мешунки.

Месо се јаде во помали порции од околу 50 грама пет пати месечно, а рибата во порции од околу 100 грама три пати неделно. Јајцата и млечните производи се консумираат во многу умерени количини. Количината на внесени додадени шеќери дневно е исто така ограничена – максимум седум лажички. Најчести течности се вода и чај, малку кафе и вино.

Консумацијата на леб не е забранета во сините зони. Всушност, лебот се смета за основа на здравата исхрана. Но, за разлика од добриот дел од западниот свет, каде најпопуларниот леб се прави од бело преработено брашно, во сините зони луѓето јадат лебови кои населението ги пече само од целовити состојки и без додадени адитиви.

Четирите најпопуларни видови леб во сините зони:
Леб од кисело тесто (sourdough)

Лебот со кисело тесто е популарен во Сардинија и Икарија, а се прави од само неколку состојки – вода, интегрално брашно и стартер. Благодарение на процесот на ферментација при правењето на стартерот, лебот со квас има повеќе пребиотици и ја подобрува апсорпцијата на хранливите материи во телото. Пребиотиците го подобруваат здравјето на дигестивниот систем и го зајакнуваат имунитетот.

Леб направен од цели зрна како пченица, ‘рж и јачмен
Жителите на Икарија и Сардинија не само што сами си печат леб од цели зрна како пченица, ‘рж и јачмен, туку и ја мелат оваа храна во брашно. Нивниот леб изгледа поинаку од она што може да се најде во продавниците бидејќи е направен со минимални состојки. Целите житарки се богати со диетални влакна, витамини од групата Б и минерали како што се магнезиум, калиум и железо, кои го подобруваат здравјето на целиот организам.

Погача од цели житарки (pita bread)

Во Икарија, исклучително популарен е и еден вид леб направен од цели житарки (анг. pita bread), кој прекрасно се комбинира со извори на протеини од растително потекло – од хумус до варен грав, леќа и слично. Поради употребата на цели зрна за правење на овој вид леб, тој е богат и со диетални влакна, витамини и минерали.

Леб од пченкарно брашно
Пченкарното брашно или мелената пченка се користи во исхраната стотици и илјадници години, што не е чудно ако се знае дека е одличен извор на протеини, витамин А, диетални влакна и разни минерали. Пченката се користи за подготовка на се, од тортиљи до палента, како и за различни видови леб. Лебот од пченкарно брашно е исклучително популарен во Лома Линда, каде што се комбинира со брашно од спелта и ленено семе, кои се одличен извор на омега-3 масни киселини.