Зборот сомун е турски, а станува збор за вид на печиво од бело брашно со тркалезен облик со радиус од околу 20 цм и дебелина од околу 1 цм. Најдовме одличен рецепт и видео за начинот на приготвување
Овој сомун се прави брзо и лесно, а вкусот е неверојатен. Можете да го комбинирате со павлака, масло, сирење или да го користите наместо тортилја, како врап за вашите омилени филови.
Еве еден одличен рецепт од каналот Пратик Јемек Тарифлери (Pratik Yemek Tarifleri).
Инаку, зборот сомун е турски, а станува збор за вид на печиво од бело брашно со тркалезен облик со радиус од околу 20 цм и дебелина од околу 1 цм.
Како да направите мек сомун?
Состојки:
7 шолји/900 грама брашно
1,5 шолја/300 мл топло млеко (може да биде и растително)
1,5 шолја/300 мл топла вода
1,5 лажичка/20 грама сол
1 пакување/20 грама свеж квасец или 1 лажица/10 грама сув квасец
маслиново масло и магдонос за прелив
Приготвување:
Во сад ставете го брашното, посолете, а потоа свежиот квасец убаво издробете го.
Додадете млеко и вода, замесете меко тесто, покријте го и оставете да стаса.
Кога тестото ќе нарасне, префрлете го на набрашнета површина, обликувајте го и поделете го на 8 дела.
Обликувајте топчиња, па расукајте ги во форма на тортиља.
Секое од нив потпечете го во тава од едната и од другата страна додека не се надуе и не добие златна боја.
Кога ќе се испече премачкајте го со маслиново масло и ситно сечкан магдонос.
Можете да го користите како обвивка за вашите омилени пломби.