За жал, заради неоправдан страв од јаглехидрати, некои целосно се откажуваат од нив. Но, треба да го знаете следново: ако не консумирате јаглехидрати подолг период, во вашето тело се јавува метаболички дисбаланс
Дали сте љубител на слатките вкусови и не сакате да се откажете од нив, а истовремено сакате да го заштитите вашето здравје и да одржувате витка линија?
Иако ова значи дека дефинитивно треба да ги исклучите индустриските слатки, колачи, купени сладоледи и газирани пијалаци полни со шеќер од вашата исхрана, сепак можете да уживате во слатките деликатеси и богатството на вкусови!
Благодарение на природниот шеќер содржан во многу намирници богати со јаглехидрати, нема потреба да се откажувате од слатките.
Научете како да препознаете и изберете добри јаглехидрати.
Едноставни шеќери и сложени јаглехидрати – што е подобро?
Јаглехидратите се поделени на сложени и едноставни, но покрај оваа поделба, важно е да знаете кои јаглехидрати се целосни (природни), а кои рафинирани или обработени.
Сложените се наведени како добри, а едноставните често се класифицирани како лоши јаглехидрати.
Но, ова не е целосно точно, бидејќи едноставните јаглехидрати вклучуваат, на пример, здрава храна, како што е медот и некои овошја и зеленчуци.
За разлика од едноставните јаглехидрати, сложените, како што се скробот, влакната и пектинот, бавно се разградуваат во гликоза.
Тие не доведуваат до нагло зголемување на шеќерот во крвта, а храната што ги содржи често е богата со витамини и минерали.
Сложените јаглехидрати содржани во природната храна, како што се житарките, мешунките и зеленчукот, исто така, обезбедуваат долгорочно чувство на ситост.
Сложените јаглехидрати вклучуваат слатко овошје, како што се јаболко, круша, смоква, слива, праска, бобинки…
Покрај тоа што ќе ја задоволи потребата за слатки на подолг рок, таквата храна исто така ќе ве снабдува и со хранливи материи и ќе придонесе за витка линија.
Преработените јаглехидрати му штетат на вашето здравје
Рафинираните или преработени јаглехидрати, како што се слатки, колачи, бел шеќер, газирани пијалаци, содржат само празни калории.
Ако тие ја формираат основата на вашата исхрана, едно е сигурно – вие опасно го загрозувате сопственото здравје.
Таквата „храна“, имено, брзо се разградува и значително го зголемува нивото на шеќер во крвта, што го преоптоварува вашиот панкреас, кој мора да лачи повеќе инсулин.
Веројатно сте забележале дека после јадење таква храна брзо чувствувате пад на енергијата и замор, а за кратко време започнува желба за нова храна.
Вишокот шеќер од таквата храна се складира во телото во форма на маснотии, така што таквата храна на крајот доведува до дебелина и разни други болести.
Како да ја задоволите потребата за слатки на поздрав начин
Наместо да купувате слатки, сами подгответе овошни десерти, на пример од банани, смокви (сушени или свежи), круши или сливи.
За кремавост, комбинирајте го овошјето со обичен или грчки јогурт, засладете малку со мед (или некој друг природен засладувач), поросете со здрави семки и јаткасто овошје и еве супер вкусен, сладок и здрав појадок или десерт.
Исто така, ако сакате да додадете здрава доза на сладост во главните оброци, одберете цели јаглехидрати, како што се сладок компир, тиква, цвекло или моркови.
Ако планирате да печете некаков сладок леб или домашни слатки печива, наместо бело, одберете интегрално брашно или безглутенко, како што е тоа од хељда или тапиока.
Јаглехидратите се важни!
За жал, заради неоправдан страв од јаглехидрати, некои целосно се откажуваат од нив.
Но, треба да го знаете следново: ако не консумирате јаглехидрати долго време, во вашето тело се јавува метаболичка нерамнотежа.
Јаглехидратите се гориво на вашето тело, така што вашата исхрана дефинитивно треба да ги содржи.
Најдобри извори на јаглехидрати (целосна храна)
1. Зеленчук: Јадете што е можно поразновидно секој ден.
2. Свежо овошје: јагоди, банани, бобинки, круши…
3. Мешунки: леќа, грав, грашок…
4. Јаткасти плодови: ореви, бадеми, макадамија ореви, лешници…
5. Семиња: тиква, чиа семе…
6. Цели зрна (во што е можно поприродна форма): киноа, јачмен, овес, кафеав ориз,…
7. Корени и коренест зеленчук: компири, сладок компир (батат), морков…