Магдоносот е главна состојка во кујната, познат по тоа што им дава вкус на јадењата. Ако и вие го сакате овој додаток во секоја „манџа“, сигурно посакувате да имате секогаш достапен свеж магдонос. Но, како да го одржувате магдоносот жив и свеж со месеци? Еве трик на еден готвач со кој ќе го постигнете токму тоа.
Магдоносот е нашироко сакана ароматична билка во кулинарската уметност, која се користи за зачинување на многу јадења, вклучувајќи салати, супи, месо, риба и зеленчук. Преполн е со витамин Ц, витамин К и железо, исто така е одличен извор на антиоксиданти.
Оваа билка доаѓа во две главни сорти: виткан и со рамни листови. Витканиот магдонос има збрчкани лисја и посилен вкус, додека рамниот има помазни листови со поблаг вкус.
За време на готвењето, магдоносот може да се исечка ситно и да се додаде во различни јадења за подобрување на вкусот. Исто така, служи како гарнир за оброци како салати, супи и печени компири.
Свежиот магдонос е достапен и свеж и сушен, а многу готвачи го претпочитаат свеж поради неговиот посилен вкус. Кога купувате свеж магдонос, од клучно значење е да изберете таков со живи зелени лисја и да ги отфрлите сите пожолтени или овенати.
Одржување на магдоносот во живот: трик за зачувување
За почеток, потребен ви е свеж магдонос кој ќе го измиете и грубо ќе го исечкате.
Следно, ставете го свежо сечканиот магдонос во прилично длабок сад. Сега, додадете една лажица сода бикарбона. Прелијте го магдоносот со ладна вода додека целосно не се потопи и сода бикарбоната не се раствори. Користете лажица за да се осигурате дека листовите се целосно натопени.
Во оваа фаза, неопходно е да се остави магдоносот да кисне околу петнаесет минути. Во меѓувреме исчистете ја даската за сечење со малку алкохолен оцет. Со ова ќе ги елиминирате сите бактерии и даската е подготвена за понатамошна употреба. По 15 минути, исплакнете ја билката под млаз вода, менувајќи ја водата околу три пати.
Исцедете го убаво магдоност и исушете го со крпа. Сега, ќе ви треба чиста и сува стаклена тегла. Обложете го дното на теглата со хартиени салфети. Со помош на лажица, цврсто притиснете ги на ѕидовите на теглата.
Наполнете ја теглата со магдонос. Теглата треба да биде од проѕирно стакло со херметички затворач. Во овој момент, теглата со магдонос можете да ја ставите во фрижидер, каде што ќе остане свеж приближно еден месец. Откако ќе го совладате овој трик, веројатно ќе ви стане рутина во кујната.