Гасеници од тесто
Овие таканаречени гасеници од тесто излгледаат декоративно, убаво се сечат и згодни се за послужување или за да си земете за појадок на работа. Едноставни се за правење, дури и за оние кои не се многу вешти
Состојки:
1 квасец
2 лажици шеќер
1 лажица сол
1 лажица омекнат путер
200 мл масло
2 јајца (едната жолчка оставете ја за премачкување)
400 мл млеко
900 г брашно
Приготвување:
Се замесува средно меко тесто од состојките (освен една жолчка која се остава за премачкување) и се остава да стаса околу 40 минути.
Тестото се дели на 5 дела и се расукуваат кори.
Од едната страна кората (горниот дел), кората се засекува на неколку места, се филува со фил по ваш избор (ние ставивме блитва и урда) и се витка секоја кора како ролат. Се премачкуваат со жолчка и малку млеко и се поросуваат со семки по ваш избор.
Се печат околу 30 минути на 200 степени.