Во студијата, научниците ја дефинирале оваа диета како исхрана во која 45 проценти од вкупните дневни калории доаѓаат од масти и 25 проценти од јаглени хидрати.
Исхраната со малку јаглехидрати и многу маснотии може да биде поврзана со повисоки нивоа на лош холестерол и да го удвои ризикот од кардиоваскуларни настани како што се блокирани артерии, срцев и мозочен удар, според новото истражување објавено од Си-Ен-Ен.
Штетите наспроти придобивките од кето диетата
„Нашата студија откри дека редовното консумирање на исхрана со малку јаглени хидрати и многу масти е поврзана со зголемено ниво на ЛДЛ холестерол или „лош“ холестерол и поголем ризик од срцеви заболувања“, изјавила авторката на студијата д-р Џулија Латан.
Иако не бил вклучен во гореспоменатата студија, професорот по медицина на Истражувачкиот центар за превенција на Стенфорд исто така потврдил дека оваа студија дава важен придонес во научната литература, со оглед на претходно спроведените клинички испитувања на кето диетата.
„Оваа студија сугерира дека штетите од кето диетата ги надминуваат нејзините придобивки“, рекол тој, додавајќи дека покачениот ЛДЛ холестерол не треба да се отфрли како занемарлив несакан ефект на многу нискокалорична или кето диета.
Според тоа, овој професор укажал на поголем ризик од кардиоваскуларни настани кај луѓето со повисоко ниво на кетони во крвта, во споредба со оние на стандардна исхрана.
Спроведена студија
Во студијата, научниците ја дефинирале диетата со малку јаглени хидрати како диета во која 45 проценти од вкупните дневни калории доаѓаат од масти, а 25 проценти од јаглени хидрати.
„Истражувањето го спроведовме бидејќи видовме дека пациентите во нашата клиника за превенција на кардиоваскуларниот систем имале тешка хиперхолестеролемија по оваа диета“, додаде Иатан.
Хиперхолестеролемијата, или високиот холестерол, го зголемува ризикот кај една личност за срцев удар или други кардиоваскуларни настани.
Ова нè доведе до прашањето за поврзаноста на овие диети со малку јаглени хидрати и многу маснотии од една страна со нивото на липидите и кардиоваскуларните заболувања. Има ограничени податоци за овој однос“ ”, вели таа.
Научниците ја споредиле исхраната на 305 луѓе кои јаделе диета богата со масти и ниски јаглени хидрати со околу 1.200 луѓе кои имале стандардна исхрана, користејќи здравствени податоци од субјекти во Англија кои опфаќаат најмалку десет години. Тие откриле дека луѓето на кето диета имаат повисоки нивоа на липопротеини со ниска густина, познат и како LDL, холестерол и аполипопротеин Б. Аполипопротеинот Б е протеин кој ги обложува протеините на ЛДЛ холестеролот и може да биде подобар показател за претстојната срцева болест отколку покаченото ниво на ЛДЛ холестерол. Научниците, исто така, забележале дека во вкупниот внес на масти во кето диетата, процентот на заситени масти е поголем и дека се консумира двојно повеќе животински масти (33 проценти) во споредба со оние во контролната група (16 проценти).
По просечно 11,8 години следење и по прилагодување за други фактори на ризик за срцеви заболувања, како што се дијабетес, висок крвен притисок, дебелина и пушење, луѓето на кето диета имале повеќе од двојно поголем ризик од големи кардиоваскуларни настани, како што се блокади на артериите кои треба да се отворат со поставување стентови, срцев удар, мозочен удар и периферна артериска болест, откриле научниците.
Тие изјавиле дека нивната студија може да покаже само поврзаност помеѓу исхраната и зголемениот ризик за големи срцеви настани, а не причината и последицата, сепак, наодот е достоен за понатамошно истражување.