Печениот лук има различен вкус од сировиот. Има слатка арома и јаткаста нота, а вкусот е многу поблаг од оној на сировиот. Тој е фантастичен начин да им додадете богат, јаткаст вкус на намазите, сосовите, маринадите, преливите за салата, супите и тестенините
Лукот е зачин број еден кога зборуваме за медитеранската кујна. Неговата арома и вкус ќе го направат и најздодевното јадење – барем малку повкусно. Покрај уникатната арома, лукот се карактеризира со антибактериски и антивирусни својства и бројни други здравствени придобивки.
Зошто да се пече?
Како прво, печењето лук е навистина едноставно и не бара посебен труд или кулинарски вештини. Ќе ви требаат неколку чешниња лук, малку масло и сол, а останатото ќе го направи рерната.
Печениот лук има различен вкус од сировиот. Има слатка арома и јаткаста нота, а вкусот е многу поблаг од оној на сировиот. Тој е фантастичен начин да им додадете богат, јаткаст вкус на намазите, сосовите, маринадите, преливите за салата, супите и тестенините (или кое било друго јадење каде што не го сакате вкусот на сиров лук).
Подолу се дадени неколку од нашите омилени начини за негово користење:
Сосови: Додадете печен лук во сос од бел грав или хумус.
Пире од компири или печени компири: Кој не сака печено пире од лук?! Додадете печен лук во класично пире од компири, карфиол или од тиква.
Тестенини: измешајте го печениот лук во пестото од босилек или сосот од домати. Ќе биде фантастично и за полнење на домашни равиоли.
Супи: Промешајте го печениот лук во вашите омилени кремасти супи! Добро ќе оди со кремаста супа од карфиол, како и со богата супа од домати.
Пици и печива: Задолжително ставете печен лук на домашна пица или фокача.
Сакате нешто поедноставно? Печениот лук е многу мек, па можете лесно да го згмечите во паста и потоа да го намачкате на препечен леб, наместо путер. Добар апетит!
Како да се испече лукот во рерна?
Постапката е навистина едноставна, а како што веќе рековме, рерната врши најголем дел од работата.
Состојки:
1 цела главица лук
Екстра девствено маслиново масло
морска сол
Инструкции:
Загрејте ја рерната на 180°C.
Отстранете што е можно повеќе од надворешната кора од лукот, но секое чешне мора да остане во својата кора.
Исечете половина сантиметар од врвот на главата на лукот со нож.
Ставете го лукот со исечениот врв нагоре на парче фолија, накапете го со маслиново масло и посипете со сол.
Завиткајте го лукот во алуминиумската фолија за да не влезе воздух во пакувањето.
Печете го 40 до 60 минути, додека целосно да омекне и да добие убава златно-кафеава боја.
Кога е готово, лукот е мек и можете едноставно да го истиснете од лушпата.