Влакната можат да го намалат когнитивниот пад и да спречат деменција

Фото: Pexels
126

Една нова студија покажала дека едноставен пребиотик може да ги зајакне корисните бактерии во цревата и да ги подобри резултатите од когнитивните тестови кај луѓето над 65 години.

Нова студија покажала дека луѓето кои земале пребиотични влакна имале значително подобри резултати на тестот наречен тест за учење во парови. Овој тест за визуелна меморија често се користи за откривање на раните знаци на Алцхајмерова болест.

Оние кои примале пребиотик имале половина помал број на грешки на овој тест во споредба со плацебо групата, вели една од авторите, Мери Ни Лохлаин, истакнувајќи дека промените што ги предизвика пребиотикот се случиле брзо.

Возбудени сме да ги видиме овие промени за само 12 недели. Ова има големо ветување за подобрување на здравјето на мозокот и меморијата кај нашата старечка популација, вели таа.

Одржување на благосостојбата на цревата

Истражувачите откриле дека пребиотските влакна поттикнуваат одредени здрави бактерии, вклучувајќи ги и бифидобактериите. Ова е една од првите бактерии што ги добиваме како бебиња кога добиваме млеко. Мајчиното млеко содржи бифидобактерии и ни дава брз почеток. Бифидобактериите произведуваат масни киселини со краток ланец кои ги хранат и лекуваат клетките што ги обложуваат цревата. Одржувањето на цревата во благосостојба ги спречува бактериите и токсините да продрат во крвотокот, од каде што се пумпаат до секој орган во телото, потенцијално предизвикувајќи раширено воспаление.

Некои од овие масни киселини стигнуваат и до мозокот, каде што го стимулираат растот и поправката на мозочните клетки. Како што старееме и консумираме помалку млеко, нашите нивоа на бифидобактерии полека опаѓаат. До 65-тата година ни останаа многу малку бифидобактерии, а нивниот недостаток се чувствува на илјадници мали начини, од вкочанети колена до дијабетес, висок крвен притисок, депресија и когнитивно оштетување.

Студиите како оваа често предизвикуваат многу врева, особено затоа што луѓето се толку променливи, и генетски и микробиолошки. Но, King’s College работел со голема група близнаци. Близнаците имаат и цревни микробиоми кои се послични еден на друг во споредба со луѓето кои не се во сродство. Со давањето пребиотик на еден близнак, а плацебо на другиот, истражувачите можеле да добијат јасни резултати.

Студијата е во согласност со неколку други студии кои покажуваат дека консумацијата на влакна – и прехранбени и суплементарни – е поврзана со подобри когнитивни перформанси.

Ако едноставен додаток како влакна може да помогне да се спречи когнитивното губење, тоа укажува на надежна иднина за деменцијата и Алцхајмеровата болест. Ова исто така имплицира дека би можеле да вклучиме зеленчук како што се шпароги, ерусалемски артичок, леќа, кромид и лук во нашата исхрана. Малините, јагодите и боровинките се исто така добри извори на влакна.