Кога станува збор за маслата за готвење, се препорачуваат масла со висока содржина на здрави мононезаситени и полинезаситени масти, додека оние со висока содржина на заситени масти треба да се избегнуваат.
Ова се најдобрите и најлошите масла за вашето здравје.
Концептот на маснотии често носи негативни конотации, но тие се неопходни за различни функции
на телото. Мастите играат клучна улога во растот на клетките, заштитата на органите и апсорпцијата
на хранливи материи. Исто така, придонесуваат за чувството на ситост после јадење.
Кога станува збор за маслата за готвење, се препорачуваат масла со висока содржина на здрави
мононезаситени и полинезаситени масти, додека оние со висока содржина на заситени масти треба
да се избегнуваат.
Ова се најдобрите и најлошите масла за вашето здравје.
Масла добри за здравјето
Конзумирањето на овие масла се препорачува за здравјето.
Маслиново масло
Познато по својата улога во медитеранската исхрана, маслиновото масло, особено екстра
девственото, е богато со феноли кои имаат антивоспалителни својства.
Добро е за здравјето на срцето и може да се користи во различни јадења, иако не е погодно за
длабоко пржење поради ниската точка на чадење.
Масло од репка
Со низок процент заситени масти и висок процент на мононезаситени масти, маслото од канола е погодно за готвење на висока температура и има неутрален вкус, што го прави сестрано во кујната.
Ленено масло
Богато со омега-3 масни киселини, маслото од ленено семе има антиинфламаторни својства и
најдобро се користи во ладни јадења за да се зачува неговата хранлива содржина.
Масло од авокадо
Друг извор на мононезаситени масти, маслото од авокадо има висока точка на чадење, што го
прави идеално за готвење на повисоки температури, а неговиот неутрален вкус го прави погодно
за различни јадења.
Масло од ореви
Со својот јаткаст вкус и содржината на омега-3 масни киселини, маслото од орев е одлично за
преливи за салати и за завршна обработка на јадењата, но не треба да се загрева поради неговата
ниска точка на чадење.
Масло од сусам
Познато по својот специфичен вкус, маслото од сусам е богато со полинезаситени масти и е
погодно за готвење на висока температура, но треба да се користи умерено поради силниот вкус.
Масло од семки од грозје
Маслото од семки од грозје со малку заситени масти и висок процент на витамин Е е погодно за
сите видови готвење и нуди антиоксидантни предности.
Сончогледово масло
Со висок процент на незаситени масти, сончогледовото масло може да помогне во намалувањето
на нивото на ЛДЛ холестеролот и е добар извор на витамин Е.
Масла што треба да ги ограничите во вашата исхрана
Од друга страна, постојат масла кои треба да се ограничат или да се избегнуваат.
Кокосово масло
Иако има свои предности, кокосовото масло е богато со заситени масти, што може да го подигне
нивото на ЛДЛ холестеролот, па затоа треба да се користи умерено.
Делумно хидрогенизирани масла
Овие вештачки транс масти, кои се наоѓаат во преработената храна, треба да се избегнуваат поради
нивните негативни здравствени ефекти.
Палмино масло
Иако содржи помалку заситени масти од путерот, палминото масло треба да се користи умерено
поради неговото влијание врз животната средина и потенцијалните здравствени проблеми,
особено за луѓето со дијабетес.