Новото истражување покажа дека напитокот од какао богат со флаванол може да ги заштити крвните садови на телото од стрес дури и по консумирање на храна богата со маснотии.
Изборот на храна за време на стресен период може да влијае на здравјето на кардиоваскуларниот систем. Неодамнешното истражување на Универзитетот во Бирмингем покажало дека храната со висока содржина на масти може негативно да влијае на васкуларната функција и испораката на кислород до мозокот, додека флаванолните соединенијата кои се наоѓаат во изобилство во какаото во прав и во зелениот чај можат да ја заштитат васкуларната функција за време на периоди на секојдневен стрес.
Сега, во една нова студија, истиот истражувачки тим открил дека пиењето напитоци на база на какао со висока содржина на флаваноли и во комбинација со масен оброк може да се спротивстави на ефектите на масната храна и да го заштити васкуларниот систем од стрес.
Д-р Катарина Рендеиро, асистент по нутриционистички науки на Универзитетот во Бирмингем и главен автор, го кажала следново за истражувањето:
„Знаеме дека кога луѓето се под стрес, тие гравитираат кон храна богата со маснотии. Претходно покажавме дека мрсната храна може да му наштети на телото. Во оваа студија, сакавме да видиме дали додавањето на храна богата со флаваноли во оброци богати со масти ќе ги ублажи негативните ефекти од влијанието на стресот врз телото“.
Розалинд Бејнхам, прва авторка на овој труд, го објаснила тоа вака:
„Флаванолите се вид на соединение кое се наоѓа во различни овошја, зеленчуци, чај и јаткасти плодови, вклучувајќи зрнесто овошје и непреработено какао. Познато е дека флаванолите имаат здравствени придобивки, особено за регулирање на крвниот притисок и заштита на кардиоваскуларното здравје“.
Истражувачите зеле група млади здрави возрасни лица и им дале два кроасани со путер со 10 грама солен путер, 1,5 кришки чедар сирење и 250 милилитри полномасно млеко за појадок и какао со висок флаванол или какао напиток со низок флаванол.
Од учесниците било побарано да пополнат тест по ментална математика кој траел осум минути, предупредувајќи ги кога ќе дадат погрешен одговор. За време на осумминутниот период на одмор и осумминутниот тест по ментална математика, тие го мереле протокот на крв во подлактицата, кардиоваскуларната активност и оксигенацијата на ткивото на префронталниот кортекс.
Исто така, ја мереле васкуларната функција користејќи дилатација на брахијалниот проток, што е прогностичка мерка за идниот ризик од кардиоваскуларни болести, слично на стресот со кој може да се сретнете во секојдневниот живот.
Оваа стресна задача предизвикала значително зголемување на отчукувањата на срцето и крвниот притисок, слично на стресот со ко може да се сретнете во секојдневниот живот.
Напитоците од какао се подготвувале така што 12 грама какао во прав се раствораат во 250 милилитри полномасно млеко. Прашокот со низок флаванол бил алкализиран какао во прав кој бил преработен за да се намалат вкупните флаваноли на 5,6 мг по порција, а какаото во прав со висок флаванол бил неалкализиран прав, обезбедувајќи 695 милиграми вкупни флаваноли по порција. Алкализацијата е процес кој најчесто се користи во производството на чоколадо за да се подобри вкусот, но за жал го намалува количеството на флаваноли.
Тимот потврдил дека консумирањето масна храна со пијалак со ниска содржина на флаванол кога е под ментален стрес ја намалува васкуларната функција до 90 минути откако стресниот настан поминал. Наодите, исто така, покажале дека пијалакот од какао со висок флаванол бил ефикасен во спречувањето на падот на васкуларната функција по стресот и консумирањето маснотии. Проширувањето со посредство на брахијалниот проток било значително поголемо по напитокот од какао со висок флаванол во споредба со какаото со низок флаванол 30 и 90 минути по периодот на стрес.
Тимот, исто така, во нивната претходна работа открил дека консумирањето храна со висока содржина на масти ја намалува церебралната оксигенација во префронталниот кортекс за време на стресот. Меѓутоа, какао флаванолите не ја подобриле церебралната оксигенација или не влијаеле на расположението.
„Ова истражување покажува дека пиењето или јадењето храна богата со флаваноли може да се користи како стратегија за ублажување на некои од ефектите од послабиот избор на храна врз васкуларниот систем. Ова може да ни помогне да донесеме подобро информирани одлуки за тоа што јадеме и пиеме во стресниот период“, заклучува д-р Рендеиро.
Советите на овие истражувачи до читателите е да бараат минимално обработено какао во прав, а ако какаото не е сосема ваш пијалак на избор, постојат и други начини да добиете поголема доза на флаваноли, како зелен чај, црн чај и зрнесто овошје. Неодамна објавените упатства за внес на флаванол препорачуваат помеѓу 400 и 600 милиграми дневно, што може да се постигне, на пример, со консумирање на две шолји црн или зелен чај или комбинација од бобинки, јаболко и висококвалитетно какао во прав.