Читајте ги декларациите: Десет состојки опасни за здравјето

Фото: Freepik
216

Честопати не знаеме што значат имињата на списокот со состојки, но овие секако треба да ги запомните. Ќе направите многу за своето здравје

При изборот на спакувана храна во продавница, повеќето луѓе ги споредуваат цените, некои ги споредуваат и нутритивните вредности, а секако би требало да се фрли око и на листата на состојки. Ако знаете што барате, би можеле да дознаете многу за вредноста на производите.

Спакуваната храна е практична и вкусна, но за да ги добијат тие вкусови, светли бои и продолжен рок на траење, производителите често користат сомнителни состојки.

Минимално обработената, целосна храна ви помага да избегнете многу од адитивите кои често се наоѓаат во пакуваните опции.

Меѓутоа, кога ќе посегнете по преработена храна, важно е да знаете на кои состојки треба да внимавате. Овие 10 состојки се причина за загриженост, наведува порталот Eatthis.com.

Високофруктозен пченкарен сируп (high fructose corn syrup)

Од газирани пијалаци и сокови до конзервирано овошје, житарки и млечни производи, високофруктозниот пченкарен сируп (HFCS) е честа состојка. Во текот на изминатите неколку децении, HFCS стана вообичаена состојка бидејќи производителите бараат поевтини начини за засладување на производите.
Оваа состојка е поевтина од шеќерот, но дава слична сладост и може да помогне во текстурата и да ја задржи влагата во храната.

Сепак, истражувањата сугерираат дека HFCS може да го зголеми ризикот од метаболички нарушувања и дебелина. Тој е и извор на празни калории кои не само што придонесуваат за килограмите, туку можат негативно да влијаат и на здравјето на забите.

Натриум нитрит (sodium nitrite)
Натриум нитрит најчесто ќе најдете во сувомеснати производи, во месото за скара и деликатесното месо. Овој конзерванс помага да се задржи природната боја на месото, но доаѓа со потенцијални здравствени ризици.

Истражувањата покажуваат дека натриум нитритот во преработеното месо може да произведе канцерогени соединенија, зголемувајќи го ризикот од рак.

За среќа, многу брендови сега нудат сувомеснати производи без нитрати. Споредувањето на листите со состојки може да ви помогне да ги најдете овие поздрави опции, а малку дополнителен напор може да направи голема разлика во подобрувањето на квалитетот на вашата прехранбена кошничка.

Црвена боја
Опсежните истражувања покренаа загриженост за безбедноста на прехранбените бои, а Red No. 3 не е исклучок. Производителите ги додаваат овие бои за храна во храната и пијалаците за да создадат поатрактивна боја, особено во производите за деца. Иако светлите бои ги прават производите поинтересни, тие исто така можат да му наштетат на вашето здравје.

Во една студија, стаорците изложени на оваа црвена боја развиле поголема инциденца на тумори на тироидната жлезда. Бојата е забранета и во козметичките производи поради нејзиниот потенцијален канцероген ефект врз животните.

Со овие ризици, дефинитивно треба да ги избегнувате и генерално да ја ограничите потрошувачката на бои за храна и вештачки бои.

Титаниум диоксид
Иако е забранет за употреба во храна во Европа, титаниум диоксид сè уште се наоѓа во многу популарни производи во САД.

Оваа состојка најчесто се користи во произведената храна во бела боја, како што се крем за кафе, гуми за џвакање, глазура и пудинг.

Истражувањата покажуваат дека титаниум диоксид може да се акумулира во телото, што доведува до потенцијално оштетување на ДНК и хромозомите. ФДА во моментов проценува дали треба да се отповика неговата употреба во храната, а дотогаш, задолжително избегнувајте ја.

Терциерен бутилхидрохинон
TBHQ е вообичаен додаток на храна кој се користи како конзерванс, често заедно со други контроверзни состојки. Тоа е синтетички прехранбен антиоксидант, кој се користи за стабилизирање на храната, мастите и растителните масла против оксидативно расипување, со што се продолжува нивниот рок на траење.

Експертите препорачуваат да се избегнува, наведувајќи ги истражувањата кои го поврзуваат со поголема инциденца на тумори кај стаорци.

Овој додаток често се појавува во грицките, житариците и крекерите, вклучително и многу производи наменети за деца како гуми за џвакање или пилешки медалјони.

БХА и БХТ
Бутилираниот хидроксианизол (BHA) и бутилиран хидрокситолуен (BHT) се конзерванси кои вообичаено се користат во преработената храна како крекери и житарки.

Овие адитиви го спречуваат ужегнувањето на мастите во храната. Иако ФДА смета дека БХА и БХТ се безбедни во одредени граници, студиите на животни покажуваат дека БХА може да го зголеми ризикот од рак кај луѓето.

Други истражувања покажуваат дека и БХА и БХТ можат да ги нарушат половите хормони. Поради таа загриженост, многу производители се свртуваат кон витаминот Е како побезбедна и помалку контроверзна алтернатива.

Аспартам

Еден од најчесто користените вештачки засладувачи, го има во газираните сокови, енергетските пијалаци, гумите за џвакање и многу производи со низок шеќер. Додека некои луѓе пријавуваат благи несакани ефекти како главоболки и вртоглавица, истражувањата покажуваат дека тие можат да претставуваат посериозни ризици.

Студиите го поврзуваат аспартамот со потенцијални проблеми како што се дијабетес, дебелина, нетолеранција на гликоза и инсулин и промени во цревната микробиота.

Калиум бромат
Често се наоѓа во брашното и во готовите пекарски производи. Пекарите традиционално го користат за да го зголемат волуменот на лебот и да ја создадат саканата текстура на трошките. Додека повеќето бромати брзо се распаѓаат во безопасен бромид за време на печењето, се покажа дека самиот бромат предизвикува рак кај животните.

Иако преостанатиот бромат во лебот претставува само мал ризик за потрошувачите, неговата употреба е забранета во повеќето земји. Но, сепак е важно да ги проверите листите на состојки и да избегнувате производи што го содржат.

Ацесулфам калиум
Исто така познат како Ace-K, овој засладувач со нула калории често се наоѓа во диеталните пијалаци, гумите за џвакање и бонбоните со низок шеќер.

Иако истражувањата се спротивставени, некои покажуваат дека тоа може да претставува ризик по здравјето, а една студија забележува дека може да влијае на когнитивната функција.

Кога првиот безбедносен тест беше спроведен на Ace-K во 1970-тите, податоците сугерираа дека тој може да биде канцероген кај стаорци. Сепак, се сметаше дека тие тестови се погрешни.

За секој случај, паметно е да го ограничите внесот на производи што го содржат овој вештачки засладувач.

Карамел боја
Најчесто се наоѓа во газирани пијалаци, печива и варено месо, може да претставува ризик по здравјето. Кога карамел бојата се произведува со помош на амонијак, може да се формира 4-метилимидазол, соединение кое студиите го поврзуваат со рак на белите дробови и леукемија кај глувци и стаорци.

Количината на оваа боја што можете да ја консумирате од сосови како соја сос и Ворчестер сос, е веројатно минимална. Сепак, оние кои пијат газирани пијалаци секој ден веројатно ќе консумираат поголема количина.