5 совети за поздраво печење на скара: Намалете го ризикот од изложеност на канцерогени материи

Фото: Pexels
36

Не велам дека треба да се откажете од печењето месо на скара, но обидете се да го подготвите на начин што е поздрав за вас, советува д-р Карпентер.

Кетрин Карпентер, професорка по клиничка исхрана и членка на UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center предупредува дека јадењето месо зготвено на високи температури може да го зголеми ризикот од рак. Но, следејќи ги овие неколку совети, можете да печете на скара на здрав начин.
Печењето месо на високи температури може да го јагленоса месото – заедно со согорување на маснотиите, што произведува канцерогени хемикалии познати како хетероциклични амини (HCA) и полициклични ароматични јаглеводороди (PAH). Продолжената изложеност на овие хемикалии, кои исто така настануваат и од издувните гасови на возилата, корозивните супстанции и другите загадувачи, може да ја оштети ДНК-та, а со текот на времето може да се развијат тумори.
Д-р Катерина Карпентер истакнува дека долготрајната изложеност на HCA и PAH го зголемува ризикот од рак на простата, дебелото црево и панкреасот. Особено со полицикличните ароматични јаглеводороди (PAH), кои се аеросоли произведени од чад од готвење кои исто така се таложат на месото, потенцијалот од изложеноста е двоен: од контакт поради голтање на храната и преку вдишување чад.

Совети за поздраво печење на скара
Д-р Карпентер нуди 5 совети за печење на скара со кои ќе го намалите ризикот од изложеност на овие канцерогени материи.

Не го печете месото на скара на директна топлина. Ако имате повеќе пламеници, ставете го месото над пламеникот кој нема пламен, печејќи го на скара на недиректна топлина.
Ако месото мора да се пече на скара на директна топлина, често превртувајте го за да ја намалите изложеноста на канцерогени материи.
Ако месото има изгорени делови, исечете ги пред послужување.
Сервирајте месо со овошје и зеленчук кои содржат антиоксиданти кои ги неутрализираат ефектите на хемикалиите што предизвикуваат рак.
Слично на ова, размислете за маринирање на месото во маринада на база на цитрусни овошја пред печењето на скара. Месото ќе ги апсорбира цитрусите, а антиоксидантите ќе ги неутрализираат хемиските ефекти на канцерогените материи.

Не велам дека треба да се откажете од печењето месо на скара, но обидете се да го подготвите на начин што е поздрав за вас, советува д-р Карпентер.