Заборавена намирница го уништува холестеролот

Фото:: Freepik
508

Иако често го поврзуваме со пиво или старомодни чорби, ова скромно жито крие силен потенцијал за заштита на срцето и крвните садови.


Еден од најголемите проблеми што го мачат модерниот свет е холестеролот. Сега е откриено дека може да се сузбие со една старинска намирница што е присутна, но се чини дека сме ја заборавиле, а тоа е јачменот. Иако често го поврзуваме со пиво или старомодни чорби, ова скромно жито крие силен потенцијал за заштита на срцето и крвните садови.

Главната предност на јачменот се бета глуканите, растворливи влакна кои го врзуваат холестеролот во цревата и го поттикнуваат неговото излачување од телото. Бројни студии покажуваат дека редовната консумација на јачмен може да го намали нивото на лош LDL холестерол за пет до десет проценти, а воедно да го зголеми добриот HDL.

Затоа нутриционистите сè повеќе го препорачуваат како природен додаток во исхраната за луѓе со високи масти во крвта.

Како да се подготви?

Но, како всушност да се јаде јачмен? Наједноставниот начин е да се подготви како ориз, со варење цели зрна во вода или во зеленчукова супа.

Зготвен на овој начин, тој е одличен прилог за месо, риба или зеленчук. Друга омилена варијанта е јачменова супа, густа и заситувачка, која се готви со коренест зеленчук и билки. Во потоплите денови, може да се јаде и ладен, во форма на салата со домат, краставица и маслиново масло.

Ситно мелениот јачмен се готви во форма на каша, па затоа многу луѓе го користат за појадок, сладок со овошје или солен со зеленчук. Интересно е што печениот и мелен јачмен се користи и за правење кафе од јачмен, пијалок без кофеин кој бил многу популарен во минатото.

Иако нема директен ефект врз холестеролот, тој е поздрава алтернатива за оние кои сакаат да го намалат внесот на вистинско кафе.