Густата крв може да се контролира со 3 домашни напитоци

Фото: Freepik
52

Искусни фитотерапевти наведуваат дека контролата на болеста е можна и со билките, но со задолжителен надзор на лекар кој има увид во состојбата на пациентот и можните дополнителни заболувања.

„Густа крв“ е народен термин за хиперкоагулабилност – состојба која опишува абнормално зголемување на коагулабилноста на крвта, кога таа премногу се згрутчува.

Во оваа ситуација, можно е да се формираат згрутчувања на крвта (тромб), кои предизвикуваат блокада на крвните садови. Густата крв се третира под надзор на лекар, со одредени лекови, но и со адекватна исхрана и хербални препарати кои самите можеме да ги подготвиме.

Доволно е да имате лук, ѓумбир или коњска детелина (позната и како ждрал).

Се препорачува да се консултирате со лекар пред да ги користите овие средства.

Некои луѓе кои страдаат од кардиоваскуларни болести, за кои земаат лекови кои поддржуваат елиминација на течности, или луѓе со бубрежна инсуфициенција, не треба да ги применуваат овие рецепти.

Искусни фитотерапевти наведуваат дека контролата на болеста е можна и со билките, но со задолжителен надзор на лекар кој има увид во состојбата на пациентот и можните дополнителни заболувања. Одредени растенија можат да бидат токсични и да предизвикаат штета, па затоа генерално ги препорачуваме оние растенија кои повеќето луѓе добро ги поднесуваат.

Лук
Лукот нема најпријатен мирис, но може да биде евтина и достапна алатка. Фитотерапевтот и епидемиолог д-р Душан Вујновиќ советува домашен препарат од лук кој може да го користат и луѓе кои страдаат од чир на желудникот или гастритис.

Додадете 250 грама мелено лукче на 300 грама мед, покријте сè и оставете да отстои три недели. Овој напиток потоа се користи со земање по една лажица три пати на ден, 40 минути пред оброците.

Постои уште еден народен лек направен од лук и алкохол, кој не се препорачува за секого.

Смелете две до три главици лук, прелијте со половина литар медицински алкохол или со добра ракија. Затворете ја оваа смеса и чувајте ја на темно место две недели, протресувајќи ја од време на време за да се разреди талогот. По две недели, процедете сè, додадете мед и сок од лимон, измешајте, а потоа земајте една голема лажица пред спиење.

Коњска детелина
Коњската детелина коњска детелина, позната и како ждрал (Melilotus officinalis), за разлика од лукот, има многу пријатен мирис кој доаѓа од кумаринот во надземниот дел од растението.

Кумаринот има карактеристичен мирис, поради што се користи во производството на парфеми, но е и состојка која може да ги зајакне крвните садови и да помогне доколку крвта е густа.

Растението содржи кумарини и има добро антикоагулантно дејство, а добро ја разредува крвта. Многу е важно дозата да ја одредува фитотерапевт, бидејќи ова растение може да биде токсично. Генералната препорака е да прелиете една лажица од сувата билка со чаша врела вода, покријте и оставете да отстои еден час. Потоа, процедете и земајте една третина од чашата три пати на ден, половина час пред оброците.

Напитокот се користи месец и пол, се прави пауза од две недели, потоа може повторно да се користи, но прво треба да се провери крвната слика и да се утврди дали дошло до нормално згрутчување на крвта – советува д-р Вујновиќ.

Ѓумбир

Ѓумбирот содржи салицилати, односно соли на салицилна киселина, кои се препорачуваат за густа крв.

Д-р Вујновиќ советува да изрендате 20 грама корен од ѓумбир и во таа смеса да додадете мала лажичка зелен чај. Сè прелијте со две чаши врела вода и додадете половина чаша сок од лимон. Овој напиток се користи два до три пати на ден, пред јадење.

Чајот, кафето, газираните пијалаци, пивото и алкохолот придонесуваат за исфрлање на течностите од телото и може да доведат до дехидрација и погуста крв, поради што лекарите ги советуваат пациентите да пијат доволно количество вода.

За природно разредување на крвта се препорачува и цимет, кој, како и ѓумбирот, содржи салицилати. На луѓето со густа крв им се советува да јадат храна богата со омега-3 масни киселини, како што се туна и скуша.

Д-р Вујновиќ советува сè да се зачинува во разумна мера со лук или кромид во сирова состојба, бидејќи постојат студии кои потврдуваат дека нивната употреба во мали количини во сирова состојба има антитромбоцитно дејство.