Јадете ги секој ден! Ова се 11 најздрави намирници во светот!

Фото: Pexels
1.245

Можеме да јадеме само ограничено количество храна во еден ден, па за да го максимизираме количеството на хранливи материи што ги внесуваме, има смисла паметно да ја избереме храната што содржи најголема количина и разновидност на нутриенти

Ние мора да консумираме храна секој ден за да му обезбедиме на нашето тело доволно енергија и хранливи материи за правилно функционирање.

Можеме да јадеме само ограничено количество храна во еден ден, па за да го максимизираме количеството на хранливи материи што ги внесуваме, има смисла паметно да ја избереме храната што содржи најголема количина и разновидност на хранливи материи.

Еве 11 од најхранливите намирници во светот кои би ги издвоиле како оние кои вреди да се консумираат редовно:

Зелен чај
Зелениот чај го сметаме за еден од најздравите напитоци во светот. Полн е со антиоксиданти кои имаат многу здравствени придобивки, како што се подобрена функција на мозокот, намалување на маснотии, превенција од рак, намалување на ризикот од срцеви заболувања….. Овој чај е богат со полифеноли, природни соединенија кои имаат здравствени придобивки, како што се намалување на воспалението и помага во борбата против ракот. Зелениот чај содржи катехин наречен епигалокатехин-3-галат (EGCG). Катехините се природни антиоксиданти кои помагаат да се спречи оштетувањето на клетките и да се обезбедат други придобивки.

Куркума
Зачинот познат како куркума можеби е најефективниот додаток во исхраната. Многу висококвалитетни студии покажуваат дека куркумата има големи придобивки за вашето тело и мозок. Куркумата – а особено нејзиното најактивно соединение, куркуминот – има многу научно докажани здравствени придобивки, како што е потенцијалот за подобрување на здравјето на срцето и спречување на Алцхајмерова болест и рак. Има силно антиинфламаторно дејство и е силен антиоксидант. Може да помогне и во подобрување на симптомите на депресија и артритис.

Кељ (и друг зеленолисен зеленчук)
Кељот е полн со витамини, минерали, влакна, антиоксиданти и разни биоактивни соединенија, а се смета за најздрав од сите зелени лиснати зеленчуци. Кељот е особено богат со витамин Ц, витамин А, витамин К1. Содржи и големи количини на витамин Б6, калиум, калциум, магнезиум, бакар и манган. Токму затоа е идеален сојузник во борбата против хроничните болести и забрзаното стареење. Порција од една шолја има само 9 калории, што го прави кељот идеална храна за секој кој внимава на тежината.

Лук
Лукот им дава на јадењата посебен вкус, а исто така е и многу хранлив. Има висока содржина на витамини Ц, Б1 и Б6, како и калциум, калиум, бакар, манган и селен. Лукот е богат и со корисни сулфурни соединенија како што е алицин. Многу студии покажуваат дека алицинот и лукот можат да го намалат крвниот притисок, како и вкупниот и ЛДЛ (лошиот) холестерол. Исто така, помага да се подигне HDL (добриот) холестерол, потенцијално намалувајќи го ризикот од срцеви заболувања. Лукот има и различни антиканцерогени својства. Сировиот лук има и значајни антибактериски и антигабични својства.

Сардини (и други сини риби)
Сардините се мали, масни риби кои можат да се јадат цели со коски, што ги прави одличен извор на калциум. Тие ги содржат речиси сите хранливи материи што му се потребни на вашето тело, а како и сите други масни риби, се исклучително богати со омега-3 масни киселини здрави за срцето.

Боровинки (и други бобинки)
Кога станува збор за хранливата вредност на овошјето, боровинките се на самиот врв. Тие се полни со моќни антиоксиданти, вклучувајќи антоцијани и разни други растителни соединенија, од кои некои можат да ја преминат крвно-мозочната бариера и да обезбедат заштитни ефекти за вашиот мозок. Боровинките ја подобруваат меморијата кај постарите лица, а дебелите мажи и жени со метаболички синдром се покажа дека имаат понизок крвен притисок и намалени маркери на оксидиран ЛДЛ (лош) холестерол откако ќе додадат боровинки во нивната исхрана. Бројни истражувања покажуваат дека боровинките можат да помогнат во борбата против ракот.

Темно чоколадо (какао)
Темното чоколадо со висока содржина на какао е една од најхранливите намирници што можете да ги јадете. Полно е со растителни влакна, железо, магнезиум, бакар и манган, но неговата најголема предност е неверојатната количина на антиоксиданти. Всушност, се покажа дека какаото и темното чоколадо имаат повеќе антиоксиданти од која било друга храна, вклучувајќи ги и боровинките и акаи бобинките. Темното чоколадо има моќни здравствени придобивки, вклучително и подобрување на протокот на крв, помал ризик од срцеви заболувања, понизок крвен притисок, намален оксидиран ЛДЛ холестерол и подобрена функција на мозокот.

Кефир
Кефирот е ферментиран млечен пијалак, кој се одгледува од зрна кефир. Тој е богат извор на калциум, протеини и витамини од групата Б. Кефирот содржи милиони пробиотици, бактерии со потенцијални здравствени придобивки. Исто така, има малку лактоза и е преполн со витамини и минерали кои се добри за вашето тело. Постојат голем број на потенцијални здравствени придобивки од кефирот, вклучувајќи го и подобрувањето на холестеролот, контролата на шеќерот во крвта и здравјето на цревата. Кефирот го зајакнува вашиот имунолошки систем, помага при проблеми со варењето, го подобрува здравјето на коските.

Цвекло

Цвеклото е една од најздравите намирници во светот. Има ниска содржина на калории и масти, и висок процент на витамини, минерали и антиоксиданти. Цвеклото е исто така добар извор на влакна, кои можат да помогнат во намалување на холестеролот и крвниот притисок. Цвеклото е богато со минерали, вклучувајќи нитрати, калиум, бетаин, магнезиум, фолна киселина и витамин Ц. Покрај тоа, цвеклото може да ја подобри циркулацијата и менталните перформанси, да го намали крвниот притисок и анемијата. Доколку барате храна која е вкусна и супер здрава, цвеклото е вистинскиот избор!

Леќа
Леќата е одличен извор на протеини, влакна и минерали, што ја прави една од најздравите намирници во светот. Неодамнешните студии покажаа дека леќата може да го подобри здравјето на срцето, варењето и контролата на шеќерот во крвта. Покрај тоа, леќата е добар извор на антиоксиданти и фитонутриенти кои можат да помогнат во заштитата од болести. Ако сакате да го подобрите вашето здравје, додадете леќа во вашата исхрана!

Ореви
Оревите содржат алфа-линоленска и линолеинска киселина, кои може да имаат антиинфламаторни својства кои помагаат во одржување на здравјето на крвните садови, а истовремено позитивно влијаат на нивото на липидите во крвта. Полинезаситените масни киселини, кои се подобри за вас од заситените масти, ги има во изобилство во оревите. Поради високото ниво на влакна, алфа-линоленска киселина и омега-3 масните киселини, како и една од највисоките концентрации на антиоксиданти, оревите се наречени „суперхрана“.