Како да препознаете дали конзервираната храна е расипана? Спречете труење, во лето е многу често

Фото: Freepik
212

Ако конзервите не ги чувате во фрижидер, а можеби се и оштетени, секако мора да водите сметка дали се во добра состојба и добро да размислите дали ќе ги консумирате.

Постојано се зборува дека конзервираната храна е квалитетна како и свежата и дека ѝ е предност тоа што има подолг рок на траење од свежата храна, па затоа се очекува секој од нас да има барем една конзерва грав, пченка, риба, компот, сок или пиво. Сепак, со конзервираната храна треба да се внимава, особено во лето, кога температурата во становите се искачува до 30 степени, а конзервираните производи се чуваат во шпајз или во кујнскиот шкаф, а не во фрижидер.

Затоа, пред консумирање на конзервирана храна, потребно е да се преземат чекори кои ќе ви укажат дали е погодна за јадење. Дополнително, овие чекори можат да не спасат од труење кое е опасно по живот, а предизвикано од бактеријата Clostridium botulinum, која е најчест извор на ботулизам (тежок облик на труење). Не сакаме да ве плашиме, но оваа бактерија навистина не е шега, бидејќи само мали количини храна на рацете може да биде многу опасно.

Па што да се прави?! Прво, важно е да се измие надворешноста на конзервата. Само сетете се низ колку раце поминала и каде била пред да заврши во вашите раце, во вашата корпа и во вашата кујна. Ако е лименка, тогаш особено добро измијте го отварачот и местото каде што ќе ги ставите усните да го испиете омилениот пијалок, на пример, леденото кафе. Ова е важно затоа што при отворање на капакот или отворачот за конзерви, бактериите и другите нечистотии влегуваат во храната или пијалакот и ги консумираме без да го сфатиме тоа.
Сепак, не е доволно само да ги измиете лименките и конзервите, подеднакво е важно добро да ги исушите, а тоа најдобро се прави со кујнска хартија што ќе ја фрлите, наместо со кујнска крпа што ќе ја користите и за други работи во текот на денот и така ќе ги префрлите сите бактерии и нечистотии и на работната површина и можеби и на друга храна и на вашите раце.

Доколку имате оштетена лименка во оставата, која нема отворач или е на некои места вдлабната, најдобро е да не ја користите. Ова особено се однесува на оние лименки за кои знаете дека се во вашата остава долго време. Кај ваквите лименки постои поголема опасност од преоѓање на хемикалиите кои се дел од заштитниот слој на лименката, таканаречен бисфенол А (БПА) во храната. Нивното штетно дејство влијае на хормоните и исто така не е шега.

На крајот, кога ќе ги измиете и исушите лименките и конзервите, отворете ги и добро мириснете. Најмалиот сомнеж дека храната од таквото пакување не мириса како што би очекувале дека треба да мириса, нека биде доволно добар знак да ја фрлите за да не се отруете. Доколку е добра и не ја користите веднаш, префрлете ја конзервираната храна во стаклен или пластичен сад и задолжително чувајте ја во фрижидер.